Celeb

Matt Damon 47 éves: a színész, akinek gyurmából van az arca

  • Szerző:bobdetroit
  • 2017.10.08 | 06:46

Legalább annyian nem szeretik, mint amennyien rajonganak érte. De akik nem bírják, még ők is elismerik, hogy napjaink egyik legjobb színésze. Szülinapos, ma tölti be a 47-et.

(kép: Kevin Winter/Getty Images)

Matt Damont sokan nem szeretik, és Matt Damont még annál is többen szeretik. Ez két tény. Filmjei mindig sikeresek, ugyanakkor állandóan hallani a károgó, kritikus hangokat is, amik nagyjából ugyanazt mondják:

nem tudom, olyan nem szimpatikus feje van... bamba, tenyérbemászó... nem szimpatikus, na.

Persze ettől még elismerik tehetségét azok is, akik nem bírják, akik pedig szeretik, azok meg azzal egyeznek ki, hogy oké, talán tényleg van az arcában kis tenyérbemászó.

Azt viszont mindenki, szinte egyemberként látja, hogy Matt Damon mennyire változatosan válogatja meg a filmeket, amikben szerepel. Pontosabban a karaktereket, akiket eljátszik. Vagy ezt is, azt is. A lényeg, hogy ugyanolyan remekül formál meg kisembert (az ártatlanul naivtól kezdve az egyszerű prolin át a rafkósig), mint agyafúrt szélhámost, üzletembert, politikust vagy kőkemény ügynököt, emberfeletti hőst és gátlástalan alakot. Jól teljesít vígjátékban, drámában, krimiben és akcióban is. A nyilvánvaló tehetségén túl ebben közrejátszik az is, hogy minden szerepet véresen komolyan vesz, legyen szó mellék- vagy főszerepről, habkönnyű moziról vagy veretes drámáról, mindig szinte átformázza magát a feladathoz. Mintha Matt Damon gyurmából volna.

Ha gyurmából még nem is, de marionett figurából már volt a színész. Matt Stone és Trey Parker, vagyis a South Park alkotói 2004-es mozijukban, a Team America: World Police című zseniális akció-bábfilmben idézték meg a színészt, aki nemcsak szó szerint, de átvitt értelemben is erősen fafejű arcát mutatta meg benne. Stone és Parker pont Damon fent említett tenyérbemászó bambaságával vicceltek, aki minden kérdésre és minden helyzetben ugyanazt válaszolja: a saját nevét.

Matt Damon szívatása egyébként egy külön fejezet Hollywood nagykönyvében. A színészt rengetegen kedvelik, közvetlen, barátságos, intelligens és nem utolsósorban jó humorú embernek írják le, aki hajlamos az öniróniára és mindig kapható egy kis játékra. Talán ezért is viccelnek folyton vele, mint a South Parkos arcok is, vagy Matt Damon jó barátja, a showman Jimmy Kimmel, akivel rendszeresen és gyakran nagyon keményen szívatják egymást a képernyőn és azon kívül is, komoly sportot űzve a dologból. Íme két epizód a sagából:

Matt Damon nemcsak Jimmy Kimmelt üdvözölheti legszorosabb barátai között, de George Clooney-t, Brad Pittet, a Coen fivéreket, Gus Van Santot és Steven Soderberghet is. De a legrégebbi (és talán) legjobb barátja akkor is Ben Affleck, a mi Bélánk, akivel egy tőről fakadt a karrierje is. Együtt írták meg a Good Will Hunting forgatókönyvét, aminek ugyan a főszerepeit is ők játszották el, Oscar-díjat "csak" az előbbiért kaptak. Érdekes bartáság lehet az övék, mert amennyire szeretik Damont szakmai berkekben, a kollégák, annyira nem kedvelik Afflecket. De persze a barátság nem válogat.

Bár Affleck és Damon manapság már ritkán forgatnak együtt, közös produkciós céget azért még igazgatnak, épp most készülnek komolyabban beszállni a sorozatbizniszbe. Az első közös produkciójukat, az Incorporated című sci-fit sajnos egy évad után elkaszálta a SyFy csatorna - tegyük hozzá, hogy érdemtelenül. Jelenleg két sorozaton dolgoznak. Az egyik egy politikai thriller a Showtime részére, a 90-es évek eleji Bostonban játszódó City on a Hill, aminek a kisebbik Affleck, Casey lesz a főszereplője. A másik pedig egy akció-komédia, az ígéretes címen futó Green Beret's Guide to Surviving the Apocalypse. Hátha ezzekkel nagyobb szerencséjük lesz.

Damon nemcsak sorozatoknak vagy saját sikerfilmjeinek (pl. Jason Bourne) a producere, de olyan kisköltségvetésű filmeknek is, amikben játszik és/vagy amikben hisz (Ígéret földje, A régi város), és rendszeresen producerkedik dokumentumfilmek mellett is, sőt, még egy különleges reality (The Runner) is szerepel a listán.  Viszont hiába kezdte a pályafutását színész-forgatókönyvíróként, az írással szinte teljesen leállt. A Good Will Hunting óta mindössze két forgatókönvy fejlesztésében vett részt: a Gerry-t 2002-ben írta a rendező Gus Van Santtal és Casey Affleckkel, míg a 2012-es Ígéret földje című, szintén Gus Van Sant film sztoriját pedig John Krasinski-vel.

Ha Matt Damon filmográfiájára tekintünk, azt látjuk, hogy a színész-producerre sűrű hetek és hónapok várnak, így mi sem fogunk Damon-hiányban szenvedni. Producerként az említett két sorozat mellett fejleszt még egy tv-filmet is az HBO-nak, Ben Affleckkel pedig a Vád tanúja remake-jén dolgoznak együtt. Színészként jön előbb a Downsizing (erről még lejjebb kicsit bővebben), majd a következő George Clooney-rendezés, a Suburbicon főszerepe, és az Ocean's-filmek női verziójában, az Ocean's Eight-ben is feltűnik majd.

Matt Damon top 10

A nuus.hu szubjektív listája. Ha valamelyiket nem láttad még, azonnal pótold!

Good Will Hunting

Dogma

A tehetséges Mr. Ripley

A Bourne filmek 

(egyet se akartunk kiemelni, mert mind jó)

Fertőzés

A félszemű

Az informátor!

Sziriána

Mentőexpedíció

Kicsinyítés

Ezzel a filmmel kicsit csalunk, mert még nem láttuk. Amerikában a karácsonyi kínálat része lesz, nálunk viszont csak januárban kerül a moziba ez a scifi-komédia, amiben Matt Damon naiv és lelkes átlagember-arcát láthatjuk majd, és olyan partnerei lesznek, mint Christopher Waltz, Jason Sudeikis, Kristen Wiig vagy Udo Kier. Az előzetes alapján annyira nagyon jónak tűnik a Kicsinyítés, hogy megelőlegezzük a filmnek és benne Matt Damonnak a bizalmat, és a listánkra vesszük ezt is.

Búcsúzóul nagyon boldog 47. születésnapot kívánunk Matt Damonnak, és a jeles nap alkalmából tolmácsoljuk az üzenetét azok számára, akik nem kedvelik. Íme:

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Femin
Jennifer Lopez a legjobb mostohaanya
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 26.
A következő cikkek betöltése folyamatban...