Királyi család

III. Károly király koronázási jelvényét az iPhone tervezője alkotta

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.02.12 | 19:18

Bemutatta szombaton a Buckingham-palota III. Károly király koronázási jelvényét, amelyet Sir Jony Ive, az Apple egykori brit ipari főtervezője alkotott.

Ive tervezte az amerikai számítástechnikai és távközlési óriáscég legismertebb termékeit, köztük az iPhone-t és az iPadet.
Fotó: JUSTIN TALLIS / POOL / AFP

Az udvar már korábban bejelentette, hogy III. Károly koronázása május 6-án, szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázótemploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó.

A Buckingham-palota által szombaton nyilvánosságra hozott koronázási jelvény fő motívuma az Egyesült Királyság országait jelképező virágok és növények – az angol rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az Ír-sziget védőszentje, Szent Patrik hittérítő tevékenységéhez kötődő háromlevelű lóhere – alkotta kavalkád, amely kiadja Szent Eduárd koronájának stilizált formáját.

Ezt az aranykoronát – amely 1661-ben, II. Károly koronázására készült, de az utolsó előtti angolszász király, a normann hódítás évében elhunyt Hitvalló Eduárd emlékét őrzi – csak egyszer, a koronázás napján helyezik minden uralkodó fejére, utána visszaviszik a londoni Tower ősi erődjének kincstárába.

A piros és kék színekben pompázó koronázási jelvény Sir Jony Ive nyilatkozata szerint a tavasz derűlátását és III. Károly természetszeretetét, a természeti környezet iránti mélységes törődését tükrözi.

A brit uralkodó májusi koronázását nagyszabású koncerttel egybekötött háromnapos ünnepségsorozat kíséri.
A rendezvények központi elemei közé tartozik majd a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Május 8-ára, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz.

III. Károly király életének 75. évében jár, így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő az eddigi legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló