Életmód

Nincs kegyelem: Az egekbe emelkedhet a csokoládé ára

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.02 | 13:48

Ez rengeteg embernek fog fájni

Az áremelkedés jövőre valószínűleg még jobban sújtja majd a vásárlókat, mivel a csokoládégyártók kifogynak az olcsóbban vásárolt készleteikből – írja az Economx.

Fotó: Pixabay

A kakaó ára 70 százalékkal emelkedett 2023-ban. Jegyzése a londoni tőzsdén az év végére tonnánként 3 506 angol fontra (közel 1 millió 550 ezer forintra) emelkedett.

Az áremelkedés jövőre valószínűleg még jobban sújtja majd a vásárlókat, mivel a csokoládégyártók kifogynak az olcsóbban vásárolt készleteikből, és a rali nagy részét kezdik áthárítani a fogyasztók felé

– számolt be róla a Bloomberg, megemlítve, hogy az év elején a kíméletlen esőzések nyomán számos ültetvényen elrohadtak a kakaó hüvelyek, így visszaesett a termelés Nyugat-Afrikában.

A kakaó kínálati koncentrációja amúgy is kevés mozgásteret hagy az alternatív termelőknek a hiány pótlására. A termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országból – Elefántcsontpartról és Ghánából – származik. Más országok, mint Brazília és Ecuador, bővíteni kívánják a kakaó termesztését, bár több évbe is beletelhet, amíg az új fák termést hoznak.

A Bloomberg írása szerint rövid távon az alacsonyabb kereslet segíthet az árak lehűlésében.

Az Európai Unióban a vásárlók is készülnek az új erdőirtási szabályozásokra, amelyek az egész ellátási láncban tovább fogják növelni a költségeket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló