Életmód

Figyelj magadra, a stressz még a szexuális életedre is hatással lehet

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.04 | 16:43

A szex az egyik legjobb módja a feszültségek levezetésének. Különböző hormonok szabadulnak fel közben, melyektől jobb lesz a kedvünk, és mozgásban vagyunk, ami már önmagában is egy hatásos stresszoldó tevékenység. De biztos te is érezted már úgy, hogy semmi kedved ágyba bújni a partnereddel, vagy ami még rosszabb: próbálkozol, de sehogy sem sikerül.

Előfordulhat, hogy nem kívánjuk a szexet, és ennek a stressz lehet az egyik kiváltó oka. Mindenkinek vannak nehezebb napjai, de ha nem vigyázol, ez a feszültség állandóvá válhat, és fizikai tünetei is lehetnek, sőt, legrosszabb esetben még a kapcsolatod végét is jelentheti.

i-want-to-have-sex-with-you1

Férfi oldal…

Ismerős a helyzet? Hazaérsz egy fárasztó nap után a munkából, és még mindig azon a vitán jár a fejed, ami a főnököddel volt délután. Ezután ágyba bújsz a barátnőddel, de egyszerűen sehogy sem sikerül fókuszálni, majd miután megkérdezi, hogy mi a baj, rájössz, hogy csak túlságosan stresszelsz. Újra megpróbálsz teljesíteni, de ismét nem jön össze. A következő héten eszedbe jut, hogy a múltkor nem sikerült, és ez újabb sikertelenséghez vezet. És egyszercsak azon kapod magad, hogy már hónapok óta nem feküdtél le a barátnőddel.

(Fotó: Pixabay/Unspash)
(Fotó: Pixabay/Unspash)

A stressz, a fáradtság, az idegesség, a ráhangolódás hiánya miatti kudarcélmény eredményezheti azt, hogy amikor a férfi tudatosan koncentrál a merevedésére, megzavarja a a reflexes alapon működő vegetatív idegrendszer által irányított folyamatot. Emiatt újabb kudarcélmény érheti, ami szép lassan kialakít egy ördögi kört, és pszichés erektilis diszfunkció kialakulásához vezethet.

…és a női

A nők szexuális aktivitására is nagy hatást gyakorol a stressz. A test a megnövekedett kortizol szint hatására inkább védekező pozícióba helyezkedik, és a túlélésre játszik: egyszóval ilyenkor nem a szex lesz a legfontosabb. A krónikus stressz azonban hosszú távon csökkenti a libidót is, a menstruációs ciklus felborulásához vezethet, ami még egy plusz kör az érzelmi hullámvasúton. A stressz miatt a nők is nehezebben juthatnak orgazmushoz, ami egy újabb stresszforrás lehet.

(Forrás: Pixabay/ Unsplash)
(Forrás: Pixabay/ Unsplash)

Mit tehetünk?

Sokszor már az is elég, ha felismerjük, hogy a stressz a probléma: egy kis odafigyeléssel megoldódik a helyzet. Ha viszont a szőnyeg alá söpörjük a dolgot, és nem beszélünk róla, az érzelmi zavarokhoz, depresszióhoz és az intimitás teljes hiányához vezethet.

(Forrás: Pixabay/sasint)
(Forrás: Pixabay/sasint)

Mindenképpen beszéld meg a problémáidat a partnereddel, mert a végén azt tapasztalhatod, hogy bár kapcsolatban vagy, mégis hihetetlenül magányosnak érzed magad. Ráadásul a te rossz hangulatod, és a szex hiánya őt érinti a leginkább rajtad kívül.

A rendszeres mozgás serkenti azokat a hormonokat, amik a libidóért felelősek, jobb vérellátást biztosít, és nem utolsósorban sokkal jobb formában is leszel. Nem árt, ha beiktatsz egy pár légzőgyakorlatot, vagy egy tíz perces meditációt is a végére, de ha nincs időd egy hosszabb edzésre, már önmagában is sokat segít, ha egy pár percig csak magadra koncentrálsz.

(Forrás: Pixabay/Wokandapix)
(Forrás: Pixabay/Wokandapix)

A megfelelő alvás hiánya is okozhat stresszt, igyekezz időben lefeküdni, így akár egy kis endorfin bombával is indulhat a nap. A reggeli szex után egész nap pörögni fogsz, és jobban teljesítesz.

Ha nem változik a helyzet

Ha úgy érzed már mindent megpróbáltál, és egyszerűen sehogy sem tudod kiiktatni a stresszt az életedből, akkor a legjobb, ha szakemberhez fordulsz: az eredmények hihetetlenül pozitív hatással lesznek rád és a kapcsolatodra is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló