Életmód

Nárcisztikus a partnered? Ezek az intő jelek!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.02 | 20:30

A nárcisztikus személyiségzavarral küszködő emberek rendkívül megtévesztők, eleinte minden tökéletesnek tűnik, ám vigyázat, a látszat csal.

Fotó: Pixabay

Az egyensúly és a kölcsönös támogatás alapvető fontosságú a párkapcsolatokban. Azonban a nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberek rendkívül megtévesztők, eleinte minden tökéletesnek tűnik, ám olyan ügyes manipulátorok, hogy az végzetes lehet, többek között az önbecsülésünket illetően.

Gyakorlatilag képesek elhitetni mindent a partnerükkel, legfőképp azt, hogy nélkülük a másik teljességgel értéktelen és életképtelen.

Szakértők szerinti intő jelek, hogy valami nem stimmel:

Bár az ismerkedés első fázisa szinte mindig cukormázas és nagyon érzelmes, ez egy nárcisztikus emberrel még inkább igaz. Te vagy az alfa és omega, a világ közepe, romantika minden mennyiségben, udvarlás és a kegyeid keresése – ez jellemzi a kezdeti időszakot. Ha nem is azonnal, de villámgyorsan, akár néhány randi után szerelmet vall, sőt, az összeköltözést pedzegeti. Kinek ne esne jól, ha rajonganak érte, ugyanakkor nagyon is oda kell figyelni a jelekre, mert ha az ember nem veszi észre időben, nehezen szabadul majd a toxikus kapcsolatból.

Az az ember, aki nemrég még főnyereménynek tűnt, elkezdi módszeresen leépíteni az önbecsülésedet. Aki nem is olyan régen üzenetekkel halmozott el, most visszalép kettőt. Nem ír annyit, nem keres úgy, mint az elején, nem érdeklődik irántad. Ezzel meg is kezdte az összezavaró hadműveletét, hiszen te nem érted, mi történt, hol hibáztál, és persze hogy megpróbálod helyrehozni azt, amit valójában el sem követtél.

Vigyázz, kész, menekülj!

Ám hiába kérdezel, faggatod vagy megpróbálod megbeszélni, hogy mi miért történt, ezzel sajnos nem mész semmire. Egészen egyszerűen azért nem, mert az ilyen ember egója rendkívül sérülékeny, és a kérdésedre vélhetően nem megoldással, hanem dühvel, agresszióval és tagadással fog reagálni. Vagy éppen az egyik kedvenc kapcsolatromboló trükkjét dobja be: megvonja tőled a szeretet minden formáját.

Ez egyértelműen  rendkívül nyomasztó, de talán a legtöbben itt sétálnak be az első komolyabb csapdába, és azért, hogy ennek a furcsa helyzetnek véget vessenek, bocsánatot kérnek olyan dolog miatt, amit el sem követtek.

A nárcisztikus kapcsolatokra az is nagyon jellemző, hogy amikor még vége sincs az egyiknek, már jelen van a következő áldozat, akit ugyancsak lehet manipulálni. Persze téged sem akar elengedni azonnal, hiszen a játékmester nem te vagy! És a távozásodról csak ő dönthet, senki más – legalábbis a nárcisztikus személy ezt vallja.

A nárcisztikus személyiságzavarnak ugyan vannak fokozatai, ám, ha már kis mértékben is megmutatkoznak a jelei, érdemes fontolóra venni az azonnali szakítást.  Persze mielőtt máglyára vetnénk ezeket az embereket, talán azt is érdemes megemlíteni, hogy ez a pszichés betegség, ám ugyanakkor a környezetre toxikus hatással van.

Meg kell értened, hogy „megjavítani” a készülékét nem tudod, akarattal vagy anélkül, de mindig bántani fog. Ezért a NO CONTACT – az egyetlen hatásos fegyver ellenük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.