Életmód

8 dolog, ami úgy rombolja a testünket, hogy észre se vesszük

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.21 | 16:18

Nyolc olyan hétköznapi dolgot hoztunk, melyek mindegyikét szinte naponta végezzük, viszont gyakran nem tudatosul bennünk, hogy ártalmas módon.

Nem megfelelően ülünk

Ín- és izomtörzs sérülések alakulhatnak ki, ha rossz tartással ülünk. Nem feltétlenül a széket kell hibáztatni – egy jó kialakítású székben is lehet elernyedten, rossz tartással ülni. Célszerű beszerezni egy ergonomikus kialakítású széket, az ülőke teljes részére ülni (nem csak a szélére), és lábainkat kényelmes pozícióban, a talajon elhelyezni. A hátunkat pedig támasszuk meg, használjunk kis párnát, ha szükséges.

Kihagyunk étkezéseket

Ez túlevéshez vezethet, mely belső gyulladásokat okozhat. Ahelyett, hogy időhiány miatt kihagyjuk a reggelit, vagy hogy beérjük magunkat a munkában, nem ebédelünk, legalább napi háromszor étkezzünk megfelelő mennyiségű és minőségű ételt.

Rosszul ülünk az autóban

Itt is érdemes egy kis párnát helyeznünk a derekunkhoz, sőt ajánlott közel ülni a kormányhoz, ha az kényelmes. Az egyenes testtartás pedig kötelező. Továbbá a térdeink mindig legyenek magasabban, mint a csípőnk.

Nem fogyasztunk fehérjét reggelire

Nem mindegy, milyen élelmiszert eszünk reggel. A fehérje növeli a telítettségérzetet, így snack nélkül is kihúzzuk ebédig. Válasszunk tojást, mogyoróvajat, joghurtot reggelre.

Túl sokáig ülünk egy helyben

Egyszerű az irodában tenni óránként egy sétát, vagy guggolgatni, viszont máshol is csempészhetünk egy kevés mozgást. Egy hosszú repülőúton a lábujjaink és a farizmaink mozgatása, és a vállunkkal való körzés is segít.

Nem használunk naptejet

Az UV-sugarak még az ablakokon is áthatolnak, így akkor is károsodik a bőrünk, mikor zárt helyen ülünk, de ablak mellett. Évszaktól függetlenül használjunk naptejet (arcra minimum 30 faktorosat).

Nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt

A feldolgozott cukrot tartalmazó élelmiszerek többek között a bőr gyulladását is okozhatják. Együnk inkább magas antioxidáns-tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, például bogyósokat.

Túl kemény házimunka

Valójában egy kemény porszívózás is ártalmas a testünknek. A hétvégi kertészkedés és a nagytakarítások azért rosszak, mert mindent egy levegővételre akarunk elintézni, így a testünk akár órákig is dolgozhat, lefáradhatnak az izomcsoportok.  Könnyítésképp pihenjünk az egyes etapok között, végezzünk nyújtásokat, vagy osszuk el több napra a feladatokat.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.