Gasztró

Prader-Willi-szindrómával állandó a farkaséhség – Főzési tippek, receptek a szénhidrátszegény diétához a szakértőtől

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.08 | 10:15

Prader-Willi-szindrómával állandó a farkaséhség, nem jelzi a szervezet a jóllakottságot. Így ez az összetett, kevesek által ismert súlyos betegség éhezési szindrómával is párosul: addig ennének a Prader-Willi-szindrómás gyermekek, amíg csak bírnak, így életet menthet a jó diéta, a tudatos, egészséges étkezés. Ezt azonban nem könnyű tartani, így az érintett szülőknek jól jön a szakértői segítség a főzéshez. A Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesületnek Kiss Ágota Adrienne gasztro coach segített megmutatni, miképp lehet egyszerűen és gyorsan összeállítani egy PWS-menüt. Ezt a menüsort a szakértő mindenkinek ajánlja, aki szénhidrátszegényen szeretne étkezni. A recepteket IR-, Hashimoto, Candida és PWS- betegek, laktóz- és gluténérzékenyek is nyugodt szívvel használhatják.

Fontos esemény történt a Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület életében: megtartották első főzőkurzusukat Kiss Ágota Adrienne gasztrocoach segítségével. A kellemes élmények mellett sok új információval és hasznos tanáccsal gazdagodtak a résztvevők.

A Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület első főzőkurzusa az érintett szülőkkel. Kiss Ágota Adrienne gasztro coach segített a menüsor elkészítésében.

A Prader-Willi-szindróma egy genetikai rendellenesség, melynek fő tünete – a hipotalamusz hibás működése miatt – a folyamatos evéskényszer. Az agy nem érzékeli a telítettséget, mindig azt üzeni a gyomornak, hogy „éhezel”, így minden mást felülír az étel utáni vágy. Éppen ezért nagyon kell vigyázni, hogy miből mennyit fogyasztanak, vasszigorral kell tartani a folyamatos diétát, hiszen az életükbe kerülhet, ha túl sokat esznek. 

“Addig eszik, míg kireped a gyomra”

A PWS-es gyerekek extrém plusz kalória bevitele nélkül is hirtelen meghízhatnak, hiszen az anyagcseréjük sem működik megfelelően. A falásrohamokra és a szigorú diétára fel kell készíteni a családokat és a környezetet is, ami azt jelenti, hogy teljesen át kell alakítani az életüket és a lakásukat is. Rendkívül szigorú, szénhidrátszegény és cukormentes diétát kell tartani, napi ötszöri étkezéssel. Soha nem lehet elől hagyni ételt a házban, mindent el kell zárni. Ha nem így történne, az végzetes lehet egy PWS-es gyereknek. Hiszen nem érzékeli a telítettséget, és addig eszik, míg kireped a gyomra” – mondja Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület elnöke. A kis egyesület az érintett szülők hozták létre, ők is működtetik a munka és a családi teendők mellett.

A Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület táborokat is szervez az érintett családoknak. Ezekben is nagy segítség számukra az adó 1 % felajánlás. Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület, adószám: 19165152-1-20

“Nagyon sok család küzd azzal, hogy olyan ételeket tudjanak főzni, melyek nem haladják meg a napi kalóriabevitelt, ehhez megfelelő recepteket találjanak, amik beilleszthetők a PWS-esek étkezésébe. Éppen ezért szerettünk volna egy főzőkurzussal segíteni az érintett családoknak. Kiss Ágota Adrienne gasztro coach kiváló tanácsokat adott, tágította a látókörünket, hogy milyen alapanyagokat tudunk bevinni és használni a mindennapokban, ami megengedett a Prader-Willi-szindróma esetén. Először rövid elméleti ismertető zajlott, majd a gyakorlat következett, melynek keretében lefőztünk egy menüsort többféle variációban. Ami a legmeglepőbb volt, hogy a hétféle ételt nagyon gyorsan, körülbelül egy óra alatt elkészítettük. Meggyőződhettünk arról, hogy milyen ízletes ételeket lehet főzni diétás és különleges alapanyagokból. Ezt követően pedig remek tanácsokat kaptunk, hogy a megszokott hozzávalókat milyen egészségesebb, szénhidrátszegényebb verzióval helyettesíthetjük” – teszi hozzá Baloghné Liplin Tünde egyesületi elnök.

Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület elnöke.
Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület elnöke.

A legfontosabb szempont a Prader-Willi-szindrómások étkezésében, hogy cukormentesen, nem teljesen kizárva a szénhidrátot, de szénhidrát szegényen, illetve megfelelő lassú felszívódású komplex szénhidrátokat használva étkezzenek, alacsony kalóriatartalom mellett. Bár nem kell annyira szigorúan számolni a szénhidrátot és kalóriát, mint a cukorbetegeknél – kivéve, ha a PWS-hez diabétesz társul –, a nagyságrendekre azonban kiemelten kell figyelni, nem szabad jelentősen túllépni a mennyiségeket.

A Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesület családi napja hasznos a szülőknek is, mert tanácsokat kapnak, illetve segít a PWS-es gyermekeknek abban, hogy egy közösségbe tartozhassanak.

Hatalmas segítség a PWS-es szülőknek, ha szakmai tanáccsal látják el őket a betegségre szabott menü elkészítésében

“Az egyik legizgalmasabb felkérés volt számomra, mert bár eddig is olyan embereknek, családoknak tartottam főzőkurzust, akik egészségügyi okból akartak életmódot váltani, de ilyen motivációja senkinek sem volt, mint a résztvevő szülőknek, hogy egy kromoszóma betegség miatt kényszerül az egész család életmódváltásra. Nagyon sokat készültem, szakirodalmat olvastam, hogy valódi segítséget tudjak nyújtani. Egy orvossal is konzultáltam, ugyanis a vegán életmód áll közel hozzám, a férjemmel kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztunk, és úgy gondoltam, hogy ez a Prader-Willi-szindrómásoknak is kedvező lehet, de az orvos véleményére szükségem volt. Szerencsére megerősített abban, hogy ezzel csak jót tehetek nekik. Az egyesület elnökével is egyeztettem erről, ő nyitott volt, de ismerve a PWS-érintett családokat, kérte, hogy azért legyen valamilyen húsos étel is a palettán. Igyekeztem abból is felkészülni, hogy az általános vagy hétköznapi konyhában fellelhető alapanyagokat mire lehet cserélni, ami egészségesebb” – avat be a részletekbe Kiss Ágota Adrienne gasztro coach, a Gastroevangelista blog és a Manna Lakásétterem vezetője, és hangsúlyozza: bár a PWS-eseknél létfontosságú a speciális diéta, de szinte mindenkinek ajánlhatóak az általa javasolt ételek.

Szerencsére sikerült olyan lehetőségeket és alapanyagokat mutatni, amelyekkel korábban nem találkoztak és hasznos volt a családoknak. Ilyen volt a quinoa, egy kifejezetten lúgosító, alacsony kalória tartalmú alapanyag, ami köretként és salátaként, sósan és édesen is hasznosítható. A chia mag nem ismeretlen, de megosztó étel, amit ezúttal chia mag pudingként tálaltak, és növényi tejjel, eritrittel és steviával (vagyis alternatív édesítőszerrel) készítettek. A köles is újdonságnak számított, pedig régóta ismert, hasznos, mert gluténmentes, lúgosító, alacsony kalóriatartalmú, sós és édes formában is el lehet készíteni. 

Chiamag puding és bubbe tea: különleges tippek az étkezéshez

„Megmutattam a tápióka gyöngyöt is, ami szintén finom pudingnak is, de mi bubble teát csináltunk belőle. Ez azért hasznos, mert a szülők arról számoltak be, hogy örökké küzdenek a gyerekek elegendő folyadékbevitelével. Ez szinte minden gyereknél nehézséget jelent, ezért érdemes olyan megoldást találni, amit szívesebben iszik meg. Ha bubble teaként kapja a gyerkőc a folyadékot, biztos, hogy szívesebben fogyasztja. Nagyon boldog vagyok, hogy minden javaslatot pozitívan fogadtak a résztvevők, emellett pedig élvezték a főzést. Annak kimondottan örültek, hogy mindössze egy óra alatt elkészültek a levessel, a tésztaétellel, a salátával, a fasírttal, a köles körettel, a chiamag pudinggal és a bubbe teával is” – meséli örömmel Kiss Ágota Adrienne gasztro coach, aki úgy látja, hogy a Prader-Willi-szindrómában érintett családok számára az étkezésben az időmenedzsment is nagy kihívás, hogy ne kelljen sok időt tölteni a konyhában. 

A chiamag puding tökéletes desszert lehet minden egészséges diétában Kiss Ágota Adrienne szerint.

A gasztrocoach a nassolásra is tett javaslatot – ami egészséges gyerekeknek és felnőtteknek szintén hasznos lehet -, rágcsálnivalóként édesség helyett érdemes néhány sárgarépát, paprikát, uborkát felkarikázni és azt kitenni az asztalra. Mindegyiknek magas a folyadéktartalma, alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma, emellett pedig lúgosít.

Az 1% nagy segítség a Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesületnek

„A főzőkurzus sikeréből kiindulva úgy gondolom: mindenképpen szeretnénk, ha lenne folytatás. Persze szükségesek hozzá az anyagi források, az adó 1 % felajánlásokból tudjuk megvalósítani a programjainkat. Tervezünk hasonló eseményt, akár ugyanennek a körnek új ételekkel vagy teljesen új jelentkezőknek. Lényeg, hogy segíteni tudjunk a PWS-érintett családoknak” – teszi hozzá Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület elnöke.

Ha szeretnéd adód 1%-át a Magyar Prader-Willi-Szindróma Egyesületnek felajánlani, hogy ezzel lehetőséget adj nekik arra, hogy tréningekkel, közösségi alkalmakkal segítsék a Prader-Willi-szindrómával érintett gyermekeket és családjukat, ezen az adószámon teheted meg:

Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület

Adószám:

19165152-1-20

Kiss Ágota Adrienne GastroEvangelista további szénhidrátszegény, PWS-diétába is beilleszthető receptjeit ITT nézheted meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.