Életmód

Brutális világjárvány kirobbanóban? Vissza fogjuk sírni a COVID-19-et, ha ez a vírus is elszabadul

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.10 | 12:18
  • trendindex: 2

A Lassa-vírus elterjedése jelenti az emberiség számára a következő nagy fenyegetést, amely a koronavírushoz hasonlóan egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet.

A Kaliforniai Egyetem tudósai kifejlesztettek egy új web-alkalmazást, amely rangsorolja azokat a nagy vírusfenyegetéseket, amelyek jelenleg a vadonélő állatokban rejlenek, és fennáll a veszélye, hogy átterjedhetnek az emberekre is, ami akár egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet.

A lista élén jelenleg az úgynevezett Lassa-láz áll – egy az Ebolához hasonlító, elsősorban egerek és patkányok által terjesztett vírusos, lázas, megbetegedés, melynek megjelenését először 1969-ben, Észak-Nigériában jegyezték fel.

Nevét onnan kapta, hogy legelső ismert áldozatai – két misszionárius nővér – a Nigériában található Lassa városában haltak bele a kórba.

A vírus által fertőzött emberek közül sokan tünetmentesen vészelik át a betegséget, akik azonban nem ilyen szerencsések, azok jellemzően lázra, általános gyengeségre, fejfájásra, hányingerre, izom- és csontfájdalmakra és arcduzzanatra panaszkodnak.

Ezt követően azonban a betegeknél kötőhártya-gyulladás és belső vérzés alakulhat ki, amelyeknek egyértelmű jelei a szájból és/vagy a gyomor-bélrendszerből való vérzés jelentkezése.

A vírus túlélőinek mintegy egynegyede halláskárosodást is szenved (állapotuk az esetek közel felében három hónapon belül javul valamennyit, a felépülés ideje alatt azonban átmeneti hajhullás és járási zavarok is előfordulhatnak).

Viszonylag könnyű elkapni a vírust. Nem kell közvetlenül a fertőzött állatokkal érintkezni, a Lassa-láz ugyanis a rágcsálók vizeletével vagy ürülékével szennyezett tárgyak, élelmiszerek megérintése révén is tovább terjedhet.

Pontos adatok egyelőre nincsenek, a legújabb becslések alapján évente 100–300 ezer ember fertőződik meg Észak-Afrikában, és közel 5000 halálos áldozat van.

Jelenleg nincsen védőoltás a betegség ellen.

A jövő járványaiban illetékes nemzetközi szervezet, még 2017-ben három veszélyes vírust nevezett meg, amelyekre azt mondták, hogy szerintük a lehető legsürgősebben fel kellene készülni oltóanyagok kifejlesztésével.

Ez a három betegség a koronavírus, a Nipah-vírus és a Lassa-láz voltak.

Forrás:Promotions


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gamer
Ez lett 2020 legjobb társasjátéka!
  • szerző:nuus
  • 2021. 05. 05.