Életmód

Kiderült: ennyit keresett Karikó Katalin az évek alatt

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.10 | 08:18

Sosem volt egy anyagias ember.

Számára fontosabb volt, hogy a tudomány által segíthessen az embereken.

Karikó Katalin az a biokémikus, aki szinte egész életét az mRNS-nek szentelte, és akinek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákhoz vezettek. A tudós egész karrierje során a hírvivő RNS-re vagy az mRNS-re összpontosított – arra a genetikai szkriptre, amely DNS-utasításokat visz az egyes sejtek fehérje-előállító helyszínére, a riboszómákhoz. Karikó Katalin meg volt győződve arról, hogy az mRNS felhasználható arra, hogy a sejteket gyógyszerek, köztük oltások elkészítésére utasítsák

– adta hírül a New York Times.

kk

Számára valójában nem is munka volt, inkább szórakozás. Többször előfordult, hogy esténként és hétvégén is visszament az irodába.

Férje egyszer kiszámította, hogy a végtelen munkanapjai azt jelentették, hogy óránként körülbelül egy dollárt keres.

A New York Times is azt erősíti meg, hogy a tudós számára sosem a pénz volt a lényeg. Hosszú évekig törékeny volt a karrierje a Pennsylvaniai Egyetemen. Laboratóriumról laboratóriumra vándorolt, egy-egy magas rangú tudósra támaszkodott.

Soha nem keresett évente 60 000 dollárnál (kb. 18 millió forintnál) többet, ami magyarországi viszonylatban soknak tűnhet, amerikai viszonylatban viszont egyáltalán nem az.

A magyar tudós nem ült sokáig a babérjain most sem, ugyanis úgy tűnik, hogy dr. Karikó Katalin szabadalma nemcsak a koronavírus ellen szolgál védelemként, hanem más halálos betegségekkel szemben is segítséget nyújthat.

Forrás:Life.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló