Életmód

11 népszerű hobbi, ami egy állásinterjún is jól jöhet

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.17 | 16:21

Kinek van ideje ilyen rohanás mellett bármilyen hobbira? Neked? És mi az? Beleírnád az önéletrajzodba? Manapság már érdemes.

A régi rendszerben, ha beírtad az önéletrajzodba, hogy a hobbid a horgászat vagy a sakkozás, a kutyát sem érdekelte, csak foglalta a helyet, és a munkáltatót sem izgatta, hogy mire izgulsz rá a szabadidődben. Mára azonban a helyzet megváltozott. A modern munkahelyek

nagyon is kíváncsiak arra, milyen szenvedély hajt téged, ha kilépsz a munkahelyedről.

Árnyalja a rólad kialakult képet, és arra is következtetni enged, hogyan végeznéd a munkádat, ha épp rád esne a választás és téged vennének fel. Az Insider, a Resumé Strategists nevű karriertanácsadó cég alapító-vezetőjével, Alyssa Gelbarddal össze is szedte azt a 12 népszerű hobbit, ami napjainkban vonzóan mutatnak az önéletrajzodban.

Jóga

Ha jógázol, akkor alapvetően nyugodt vagy, és erős az önkontrollod. “Ha olyan munkára jelentkezel, mint a reklám vagy a PR, olyanra, ami tele van stresszel, akkor a jóga kifejezetten jól jöhet, mert azt jelzi rólad, hogy a legnagyobb nyomás alatt is egyensúlyban maradsz” – mondja Gelbard.

Extrém sport

Az extrém sportok, olyanok, mint az ultramaraton, a hegyi kerékpározás vagy az ejtőernyőzés azt sugallja rólad, hogy a határaid feszegetése számodra nagyon is komfortos, megszokott dolog. Fegyelmezett vagy, bátran veted magad az ismeretlenbe, és szívesen kockáztatsz. Gelbard szerint az extrém sport hobbi, akkor mutathat a legjobban egy önéletrajzban, ha vezető pozícióra pályázol, és mondjuk egy dinamikusan fejlődő, fiatal és sikerre éhes cégnél.

Videózás

Ha videókat készítesz a szabadidődben, akkor azt nagyon szeretni fogja bármelyik produkciós vagy rendezvényszervező cég. Egyfelől, mert a tevékenységükbe illeszkedik, de azon túlmenően is, aki videózik, az precíz, nagyon figyel a részletekre és mindig koncentrált.

Sportok, amihez nagy kitartás kell

Az olyan sportok, melyeknél különösen fontos az állóképesség (maraton, triatlon), megmutatják, hogy te bizony képes vagy az átlagosnál jobban meghajtani magad, van benned rengeteg kitartás és odaadás, Gelbard szerint. Ezek a tulajdonságok pedig nagyon jól tudnak jönni üzletfejlesztési, számlavezetési és értékesítési területeken.

GUAM, GUAM - APRIL 09: Participants run during the United Airlines Guam Marathon 2017 on April 9, 2017 in Guam, Guam. (Photo by Matt Roberts/Getty Images for GUAM VISITORS BUREAU)
Marathonisták. Fotó: Matt Roberts/Getty Images for GUAM VISITORS BUREAU.

Csapatsportok

Sőt, a legjobb az, ha te vagy a kapitány a csapatodban. Mert ez akkor nemcsak azt árulja el rólad, hogy képes vagy csapatban dolgozni, de a kiválóak lehetnek a vezetői képességeid is. A tapasztalat szerint, aki valamilyen csapatsportot űz hobbiként rendszeresen, ők nagyon jól teljesítenek bármilyen vállalati környezetben.

Blogírás

Gelbard szerint, ha valaki blogot ír, az akkor mutat jól egy önéletrajzban, ha az ember kommunikációs vagy marketing területre jelentkezik. Elég jól árulkodik az illető íráskészségéről. De van azért egy lényeges elem: a friss bejegyzések legyenek jól, pontosan, hibátlanul megírva, és pozitív képet adjanak az írójáról.

Hegymászás

Ez a hobbi azt mutatja rólad, hogy erős személyiségjegyeid vannak. Kitartó vagy, csúcsra törő, kihívásokat kereső. Ha sokat utazol a hobbid miatt, és netán már szerveztél is hegymászó túrát többedmagadnak, akkor az azt is elárulja, hogy szeretsz utazni. Így ha például ha olyan munkára jelentkeznél, ami utazással kapcsolatos, vagy sokat kell utazni, de mondjuk nincs benne sok tapasztalatod, az sem lehet akadály, hogy megkapd.

Kertészkedés

A kertészkedés napjainkban nemesedett közkedvelt hobbivá. Ha te is ezzel foglalatoskodsz, akkor neked valószínűleg fontos a természet és törődsz a környezeteddel. Ez pedig olyan munkakörben jöhet jó, ahol fenntarthatósággal és a megújuló energiákkal kell foglalkoznod.

Fotózás

Manapság, ha valaki nem DJ, akkor fotózik, de ez ne zavarjon, mert azt se fogja, aki az önéletrajzodban olvas a hobbidról. Olyan állások kapcsán mutat jól a CV-dben, amihez kreativitás szükségeltetik, és jó nagy adag türelem. Gelbard szerint, ha a fotóidnak még egy pofás honlapot is készítesz, már fel is vagy véve.

Hangszeres tudás

Gerbard azon a véleményen van, hogy ha valaki játszik valamilyen hangszeren, az olyan munkák esetében nyom a latba, ahol nagyfokú fókuszáltság szükséges, mint például a mérnöki meló. Fegyelem, figyelem, és odaadás jellemez, ha zenélsz, és ezek pedig itt bizony számítanak.

Bármi szokatlan dolog

Na, ide bármi belefér, még a hülyeség is, ha meg tudod győzni arról a leendő munkáltatót, hogy nem az, és ha igazán fel tudod kelteni az érdeklődést a nem hétköznapi hobbid iránt. Gerbard azért kiemeli, hogy a különleges állatok levadászása is ide tartozik, de az talán nem mutat jól semelyik önéletrajzban.

És itt még nincs vége! Van egy olyan hobbi, ami bár régi és közkedvelt, manapság már nem mutat jól az önéletrajzban. Ez pedig… dobpergés…

az olvasás.

Gerbard azt állítja, a modern munkáltatók nem díjazzák, ha valaki sokat olvas, mert az mindenkinél okosabb és műveltebb (nemcsak a közvetlen kollégáinál, de lehet, hogy a főnökénél is), ami még nem lenne baj, de az általános vélemény szerint, aki sokat olvas, az magányos, befelé forduló ember, az pedig már gondot jelent egy vállalat életében. Ez azért fura.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.