Életmód

A Nike azt állítja, hogy az új cipőivel két óra alatt lefutható a maraton, nézzük hogyan és mennyiért

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.18 | 16:33

Mármint, hogy két óra alatt marad a teljes idő.

Screen Shot 2017-04-18 at 16.19.50

A maraton világrekordja jelenleg két óra, két perc és 57 másodperc. A Wired szerint a Nike cég azt szeretné, ha ez a csúcs megdőlne, egy pontosan erre a célra tervezett cipő segítségével. A Zoom Vaporfly Elite nevű lábbeli három világklasszis futó lábán fog bizonyítani, akiknek az lesz a feladatuk, hogy két órán belül teljesítsék a futamot.

Míg bő száz éve, 1906-ban a legjobb hosszútávfutóknak három óra kellett, hogy megfussák a távot, addig mára már a kétórás etap a kitűzött cél, ami nem is tűnik annyira elérhetetlennek. Ebben tudósok, atléták és dizájnerek is egyet értenek:

Ez az emberi teljesítőképesség egy újabb mérföldköve lenne.

véli Tony Bignell, a cipők fejlesztéséért felelős üzletág alelnöke. A vívmány ráadásul lepipálhatná a konkurens terméket, az Adidas Adizero Sub2 nevű, új maratoni cipőt.

A Nike 2014-ben lengette meg, hogy végre előáll egy ilyen csodacsukával, amelynek már egy évtizede is formálódott a gondolata. Most több tényező is együtt állt ahhoz, hogy elkészülhessen a cipő: a 3D kötési és kipárnázási technológia mellett a sportolók rátermettsége sem jelent gondot:

Elérkeztünk arra a pontra, ahol érezzük, hogy a tudomány is mellénk szegődött.

teszi hozzá Matthew Nurse, a cég kutatólaborjának alelnöke. Ha el akarják érni a kitűzött célt, akkor az atléták futásának teljesítményét még 3-5 százalékkal javítaniuk kell. Három fontos szempont befolyásolja az eredményt: a súly (hogy csökkentsék a láb emeléséhez szükséges energiát), a párnázottság (mely a csontokat és izmokat védi), és a hajtóerő, ami előrevisz a futót.

Ez az új cipő két unciával kevesebbet nyom, mint jelenleg az olimpiai sprintnél használt modell, annak ellenére, hogy nehézkesnek tűnik a külseje. Ez az egy hüvelyknyi (azaz: 2,54 centis) szivacsos talpnak köszönhető, amely hab teljesen új a cég történetében. Ez a talp rejti ugyanis a cipő motorját: egy ultravékony és könnyű, szénszálas lemezt, ami segít előre mozdítani a futót. Ezek a lemezek nagyban segítik a sportolót a véghajrában, hogy minél előbb áthaladjon a célvonalon, de az azt megelőző, hosszú kilométereken teljesen másfajta felszerelésre van szükség.

Az erejük nem tart ki ugyanúgy, a teljes maraton ideje alatt.

állapítja meg Benno Nigg, a kanadai Calgary Egyetem biomechanikai szakértője, aki ezeken a talplemezeken dolgozott, azért, hogy a sprintelési időt 2 százalékkal csökkentse.

A Nike három olyan sportoló Vaporfly Elite cipőjébe építette be ezeket a lemezkéket, akik meg fogják kísérelni két órán belül lefutni a maratont. Zersenay Tadese, a félmaraton világcsúcstartója, Lelisa Desisa, a kétszeres Boston Maraton-győztes és Eliud Kipchoge, a Riói Olimpia aranyérmese fog versenybe szállni. Mindhárom lábbelit úgy alakították ki, hogy az atléták sajátosságait – előnyeit, lépését és lábuknak alakját is – figyelembe vették.

Ezen a tavaszon fog megtörténni a rekord kísérlet, ahol bizonyíthat minden egyes újítás, a sarok-tuningtól a szénszálas talpon át az eddig még sosem használt habig. Nurse szerint

Mindez az emberi pszichén belül dől majd el? Mi így gondoljuk.

Az utca embere számára kereskedelmi forgalomba júniusban kerül a Zoom Vaporfly 4% (ami 250 dollárba, azaz 75 ezer forintba fog kerülni), illetve az egy hajszálnyival nehezebb Zoom Fly (150 dolcsi, azaz 45 ezer forint), hasonló talp-kidolgozással, akárcsak az Elite verzióé, így bárki kipróbálhatja, mit is tud az új csuka. Ennyi pénzért egyébként tényleg minimum arról kell beszélni egy órán át, hogy két órán belülre kerül a maraton lefutásának ideje, hogy megvegyed.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.