Életmód

Kullancspete invázió a kertekben? A szakemberek szerint ez közel sem biztos!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.21 | 17:25

A közösségi médiában egy kullancspetékkel kapcsolatos hír kering, amely szerint ha valaki ilyet talál a kertjében, azonnal meg kell semmisíteni, el kell égetni. Mi az igazság?

Egyes hazai weboldalakon felhívás jelent meg, amely arra int, hogy ha valaki kullancstojásokra bukkan, azokat haladéktalanul semmisítse meg, mivel ezek az emberre és állatra is veszélyes kórokozókat terjeszthetnek. Ez a figyelmeztetés indokolt, mert a kullancsok valóban hordozhatnak fertőző betegségeket.

Illusztráció: Kullancs / Internet

 

A klímaváltozás hatására a melegebb éghajlatról származó kullancsfajok, mint például a Hyalomma kullancs, már hazánkban is megtelepedtek, és veszélyes betegségeket, így a krími-kongói vérzéses lázt is terjeszthetik. Emellett a helyi Ixodes ricinus kullancs is fenyegetést jelent, mivel Lyme-kórt okozó baktériumokat hordozhat.

Azonban a szakember szerint, az interneten terjengő képek nem kullancspetéket ábrázolnak.

Az igazi kullancspeték olyan picik, hogy az egész halom csak akkora, mint két kifejlett nőstény kullancs. A színük pedig inkább vörösesbarnás, nem pedig fekete, mint a képen

– mondta, majd azt is hozzátette, hogy a kullancspeték megtalálásának esélye a kis méretük miatt nagyon alacsony. Mivel könnyű összetéveszteni őket más állatok petéivel, például csigákéval vagy pókokéval, ajánlott nem bolygatni a lehetséges fészkeket.

A kullancsveszély valós, de csak akkor avatkozzunk be, ha biztosak vagyunk a kullancspeték azonosításában, és ne ártsunk más fontos fajoknak. A Lyme-kór elleni védekezés kulcsfontosságú, mivel a fertőzések többsége a saját kertben történik, különösen a bozótos, magas fűvel borított területeken.

Mit tegyünk?

– Szabaduljunk meg a kertben a felesleges lomoktól, melyekben a kullancsok menedéket találhatnak.

Ne hagyjuk az avart a talajon, mert a kullancsok az összehúzott levélhalmokban is áttelelnek.

Nyírjuk rövidebbre a füvet, hogy kevesebb búvóhely jusson a kullancsoknak, ráadásul így több napfény éri a talajt, ami kiszárítja azt, ezért a nedvességet kedvelő kullancsok kevésbé fogják jól érezni benne magukat.

–  Ha erdővel vagy mezővel szomszédos a kert, a kerítés mentén szórjunk el murvát vagy fakérget, ami akadályt fog jelenteni a kullancsok számára, melyek inkább a növényzeten mozognak, a száraz, meleg felületeket nem kedvelik.

– Kérhetjük kullancsirtó szakemberek segítségét is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.