Életmód

Fontos! Így tehetjük biztonságosabbá az éttermi étkezést

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.16 | 12:18

Vége a koronavírus 3. hullámának, ennek ellenére nem árt az óvatosság.

Vége a koronavírus 3. hullámának, ennek ellenére nem árt az óvatosság.

Egy ideje oltási igazolvány birtokában ismét látogathatjuk az éttermek belső tereit, ám sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy mégis mennyire biztonságos ez. Mit tegyünk, ha mindenképpen zárt térbe mennénk, de minimalizálni szeretnénk az ezzel együtt járó kockázatot? Például hová üljünk, biztonságosabb-e az ablak melletti asztal? És kell-e ezzel egyáltalán foglalkoznunk, ha úgyis be vagyunk oltva?

Mint sok vírussal kapcsolatos kérdést, ezt sem egyszerű röviden megválaszolni, hiszen újabb vírusváltozatok jelennek meg, és az oltások hatékonyságáról is eltérő adatok keringenek. Arról nem beszélve, hogy maga az étterem mérete és szellőzőrendszerének típusa, működése sem mindegy. Veszélyesebbek lehetnek például az erős mesterséges szellőzőrendszerrel rendelkező éttermek, hiszen azokban a helyiségekben lévő levegőt keringetik, és egy légkondicionáló nem feltétlenül fogja meg a vírust.

A jól szellőző helyek a legbiztonságosabbak

Ha egy fertőzött személy köhög, tüsszent vagy akár csak beszélget, a vírus a levegőbe kerül, és ott hosszú ideig lebeg, amíg meg nem zavarja valami, például egy kis szellő. Éppen ezért a szabadtéri helyek mindenképpen biztonságosabbnak számítanak, de zárt térben is a legjobb nyitott ablak mellé ülni.

Mi a helyzet a légkondival?

A levegőkeringető rendszerek komoly szerepet játszhatnak a vírus terjesztésében. Egy még 2020 júliusában nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány szerint egy kínai étteremben tartózkodó fertőzött személy úgy adta át a betegséget a tőle több méterre ülőknek is, hogy a frissen fertőzöttek egy légkondicionáló légbeszívó nyílása mellett ültek. Tehát lehetőleg kerüljük a légkondik nyílásait, ezek lehetnek a falon vagy plafonon is, akár közvetlenül az asztalok mellett. A kifújó nyílások rendben vannak, de szemre nem mindig egyszerű megkülönböztetni, hogy melyik nyílás mire szolgál.

Jó tipp lehet még a konyha közelébe ülnünk, hiszen a konyháknak élelmiszerbiztonsági előírások miatt kiváló szellőzéssel kell rendelkezniük. Mindenezek mellett próbáljunk meg az étterem olyan részében helyet foglalni, ahol kevesebb a vendég, és lehetőleg ne a pultnál rendeljünk italokat. 

Ha be vagyunk oltva, jelentősen kisebb az esélye, hogy súlyosan megbetegszünk a fertőzés hatására, a még korai stádiumban lévő kutatások szerint a tünetmentes beoltottak jó eséllyel nem adják tovább a vírust. Mindenesetre érdemes az oltás ellenére is elővigyázatosnak lennünk. Valamennyi oltás jelentősen csökkenti a megbetegedés esélyét, de ne érezzük magunkat teljes, 100%-os biztonságban – fő az óvatosság. 

Forrás:Ízesélet


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.