Életmód

Ezt a három dolgot tudnod kell, amikor újratöltöd a műanyag flakonodat!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.02 | 10:33

Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha műanyag palackot használsz.

A műanyag palackok a legnépszerűbb tároló edények manapság, melyeket szívesen megtöltünk, újra és újra. Gyakran anélkül, hogy belegondolnánk, milyen veszélyeket is rejthetnek ezek az átlátszó flakonok.

Milyen fajta palackból szivároghat ártalmas vegyi anyag? Először is a flakon alján lévő, speciális jeleket vedd szemügyre: a számok a nyilakból álló háromszögben sok mindent elárulnak. Például, hogy milyen műanyag felhasználásával készült a kezed ügyében lévő példány.

A számok nem hazudnak

Az „1” (PET vagy PETE) címkét viselő palack egyszeri használata mondható csak biztonságosnak. Ha oxigénnek vagy magas hőmérsékletnek teszik ki ezt a típust, beleértve a napfényt is, akor hajlamos mérgező anyagokat kibocsátani magából, amelyek a benne levő folyadékon keresztül a szervezetedbe jutnak.

Kerüld a „3”, “6” vagy „7” (PVC, PS és PC) megjelölésű fajtákat is, amelyek szintén mérgeket képesek szivárogtatni. Némelyikük hosszabb távon egészségi problémákat is tud okozni.

Biztonságosak a „2”, „4” és „5” számokat viselő példányok, az előbbi kettő ugyanis polietilénből készül, az ötös pedig polipropilénből. Ezeket több célra is nyugodtan felhasználhatod, akár számos alkalommal is. Fontos, hogy lehetőleg hideg vizet tarts bennük, és időnként fertőtlenítsd ki őket.

Baktérium tenyészet

Van, aki szerint használt palackból folyadékot inni olyan, mintha körbenyalnád a wc csészét, vagy a kutya játékára harapnál rá. Sőt, a tudósok még ennél messzebb is mennek: meg vannak győződve arról, hogy ezeknek a baktériumoknak a mennyisége bőven meghaladja az egészségügyi határértéket. Mi teremtjük meg az ehhez szükséges feltételeket számukra: koszos kézzel nyúlunk a palackhoz, nem öblítjük ki elég alaposan, illetve meglangyosodik a víz is bennük.

Mi a teendő ilyenkor?  Rendszeresen mossuk el az üveget meleg szappanos vízzel, ecettel vagy antibakteriális szájvízzel.

via GIPHY

Nyakas kérdés

Törődjünk a flaskánk nyakával, mert még akkor is kaphatunk hepatitisz A-t vagy ételmérgezést, ha átöblítettük előzetesen a palackot. Kimutatták, hogy a legtöbb bacilus az üveg nyakán él, ott, ahol nehezen tudjuk megtisztítani. A szaporodásukra a csavaros és egyéb kupakok is rásegítenek. Ha nem akarsz egy korttyal egy kolóniát is lenyelni, akkor lehetőleg használj szívószálat.

Ugyanakkor a műanyag palackok óriási kockázatot jelentenek környezetvédelmi szempontból

Az emberek percenként egymillió műanyag palackot vásárolnak világszerte. Környezetvédelmi szempontból már ez is hatalmas megterhelés a bolygónak, de az emberiség műanyagéhsége még 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig. Egyesek szerint ez a klímaváltozáshoz hasonló kaliberű környezetvédelmi válsághoz vezethet – írja az MTI.

A The Guardian adatai szerint 2016-ban több mint 480 milliárd műanyag üdítőspalackot adtak el világszerte. Egy évtizeddel korábban ez a szám még nagyjából 300 milliárd volt, és 2021-re eléri az 583,3 milliárdot. 

A műanyagpalackok többsége a szeméttelepeken és az óceánban végezi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló