Életmód

Mindennapi hidegrázás: avagy mi az oka, hogy eltér a nők és a férfiak hőérzete?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.31 | 17:01

Egyre jobban süllyed a hőmérő higanyszála, vége a nyárnak és vele együtt a jó időnek. Még jó, hogy szívesebben maradunk otthon, és vackoljuk be magunkat a tévé elé. Ilyenkor jöhet a probléma: a nők és a férfiak hőérzékelése különböző: de vajon mi az oka ennek?

Az kérdés legfontosabb tényezője a bőr: ez véd meg bennünket az olyan külső behatásokkal szemben, mint az UV – sugárzás, a kórokozók, és a kisebb sérülések. Továbbá segít szintetizálni a D-vitamint, ami elengedhetetlen a csontképzés szempontjából ( a legtöbben D-vitamin hiányban szenvedünk, és nem is tudunk róla). Elsődlegesen a bőrön keresztül érzékeljük, hogy éppen mennyire van éppen hideg, vagy meleg, és testünk ehhez igazítja a belső hőmérsékletünket.

A bő három rétegből áll, úgy kell elképzelni mint egy kabátot:

 

  • a legfelső védőréteg a felhám, amin a pusztuló szaruréteg folyamatosan megújul
  • az irha biztosítja a bőr rugalmaságát,
  • a bőralja pedig tompítja a nagyobb fizikai hatásokat, itt raktározódik az energia, és a hőszigetelésért is ez a réteg felel.

giphy-7

A hám és az irha között találhatóak azok a szabad idegvégződések, amik érzékelik a hőmérsékletet, az érintést és a nyomást, sőt a fájdalmat is, és ezeket az információkat eljuttatják az agyba.

A bőrtípusok között sok a különbség, a legszembetűnőbb a bőr színe. A bőr vastagságát már kevésbé tudjuk megállapítani első blikkre. A felhám a fenéken a legvastagabb, a hát közepén és a combokon pedig a legvékonyabb. A bőr vastagsága függ a nemtől is – a nők bőr alatti zsírrétege majdnem kétszer nagyobb, mint a férfiaké: ők inkább a has körüli szervek köré szedik fel a plusz rétegeket, és nem közvetlenül a bőr alá.

Zsír = hőszigetelés?

A zsírról azt tartják, hogy jó hőszigetelő: akkor mégis miért van különbség a nők és a férfiak hőérzékelésében? A test természetes hidegre adott reakciója az, hogy reszketni kezdünk, ezáltal pedig hőt temelünk. A férfiak több izommal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát kell fektetniük a hőtermelésre, ha éppen fáznak. Anyagtermelésük is gyorsabb, ami ugyancsak hőtermeléssel jár – ez a két tényező biztosít magasabb testhőmérsékletet a számukra.

Tudjuk, hogy a nők nagyobb bőr alatti zsírréteggel rendelkeznek, mégis jobban fáznak. Hogy lehet ez? Ennek az az oka, hogy a reszketésből felszabaduló hőnek nagyobb utat kell megtennie a külsőbb rétegekhez, ahol a már korábban említett hőmérsékletért felelős idegvégződések találhatóak.

cold_giphy.com

Nőknél a hormonok is felelősek lehetnek az érzékelésbeli különbségekért, a menstruációs ciklus befolyásolja a hőérzetet: a férfiakra ez érthető módon kisebb hatással van, kivéve persze, ha számukra már izzasztóan magasra kellett feltekerni a fűtést a lakásban.

Természetesen egyének között is van különbség, de alapvetően ezek a tényezők felelősek a különböző hőérzékelésért.

Önállóan még nem megy

Az újszülöttek nem tudnak reszketni, és az idegrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy szabályozza a testhőmérsékletüket. Testük ezt a barna zsírrétegekkel próbálja ellensúlyozni. Ilyen zsírszövet veszi körbe a létfontosságú szerveket, de ahogy öregszünk, egyre inkább elveszítjük ezt a védőréteget, és átalakul fehér zsírrá, ami a felhalmozott kalóriákat tárolja. Na igen, egy valami legalább közös: ez férfiak és a nők rémálma, az úszógumi.

 

A hideg idő beköszöntével érdemes észben tartani, hogy mindenki máshogy reagál a hőmérséklet változásokra. Van, aki már 15 fokban is felveszi a télikabátját, és reszket, más pedig ilyenkor még egy szál pulóverben rohangál, és a világért se húzna magára még egy réteget.

Illsuztráció:  Michael Reaves / Stringer


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.