Életmód

Így kerülhető el a depresszió természetes módszerekkel, egész évben

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.14 | 09:48

Ha hiszed, ha nem, a világ legjobb antidepresszánsai nem a patikák polcain várják, hogy megnyíljon a bukszád. Néhány egyszerű, hétköznapi „trükk” sokat segít abban, hogy egész évben messzire elkerüljenek a sötét felhők. Ne higgy nekünk, inkább próbáld ki a tippjeinket!

Rendszeres étkezéssel normalizáld a vércukorszintedet.

Tapasztalta már az érzést, ami egy nagy tábla csoki elfogyasztása után kapja el az embert? Először jóllakottnak érzed magadat és feldobódsz, de egy órával később máris éhes vagy, és – számos esetben – fáradtabb, mint korábban. Nos, ez a természet rendje: egyszer fent, egyszer lent, az azonban sajnos tény, hogy a vércukorszint ingadozása a friss kutatások szerint hajlamossá tehet a depresszióra. Hogyan tudod kiküszöbölni a problémát? Természetesen úgy, hogy rendszeres, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra törekszel, ahelyett, hogy bevágsz rögtön két tábla csokit, ha már szédülnél az éhségtől. A megfelelő protein-bevitel különösen fontos, ha a depresszió ellen szeretnénk felvenni a harcot.

Mondj igent a poliszaturált zsírsavakra.

Igen, ők a barátaink, különösen, ha a depresszió ellen kívánunk hatékonyan fellépni. Elegendő halat eszel például? A friss kutatások már bizonyították, hogy a lazacban, a heringben és a szardíniában fellelhető omega 3 poliszaturált zsírsavak segítenek a depresszió megelőzésében, és a már meglévő tünetek enyhítésében. A vas és a magnézium szintén segít, ha megfelelő arányban jut a szervezetbe.

Aludd ki magadat rendesen.

Természetesen érthető, hogy sokkal ingerültebb lehetsz, ha kialvatlan vagy, de az alvási zavarok sora sajnos egyéb problémák bölcsőjeként is szolgálhat. Napi biológiai órának is szokták nevezni a cirkadián ritmus, amely egy olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények (növények, állatok, gombák, cianobaktériumok) biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. Ebbe a körbe tartozik az alvásrend kiegyensúlyozott ismétlődése is, amelynek felborulása a friss kutatások szerint szorosan összefügg a depresszió kialakulásával. Persze nem érdemes altatókhoz nyúlnod: a fényterápia és a természetes melatonin kiegészítők éppúgy a segítségedre lehetnek, mint a relaxáció és a meditáció.   

Mozogj rendszeresen. 

Holland tudósok nemrég bizonyították, hogy már 15 perc mozgás is csökkenti a kortizol-szintet – vagyis a stressz-hormon szintjét – a szervezetünkben, és a kedvünk is jobb lesz a frissen felszabaduló endorfinok hatására. Ez igazán jó hír, mert nem kell többé amiatt aggódnunk, hogy ha nem tudjuk lefutni a maratont vagy éppen nem jutunk el hetente háromszor konditerembe, akkor semmi, de semmi értelme sincs a mozgásrutinunknak. A leginkább egyébként a természetben tudunk kikapcsolódni: ha az erdőben sétálsz, lehetőleg – jó időben – mezítláb a fűben, pillanatok alatt megnyugszol, bármilyen zaklatott is legyen a lelkiállapotod. Próbáld ki reggel, amikor a fű még harmatos…      

Legyen értelme az életednek. 

Hiába étkezel egészségesen, alszol eleget és mozogsz rendszeresen, semmi sem pótolja az érzést, hogy az életednek van értelme. Azt mondják a tudósok, hogy aki úgy érzi, nem él hiába, az hét évvel tovább marad életben, mint a többiek, akik csak sodródnak az árral. Soha ne sajnáld az időt és a pénzt arra, hogy értelmes programokkal töltsd meg az életedet, ugyanakkor törekvéseid ne ragadjanak meg az önpusztító hedonizmus szintjén. Egy japán kutatás rámutatott, hogy a kreatív hobbit dédelgető nyugdíjasok körében szinte egyáltalán nem jelentkeznek a depresszió tünetei, ahogyan a spirituálisan nyitott emberek is kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek és boldogabbak hosszútávon. 

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló