Életmód

Barátkozz meg a hideggel: öt tipp, hogy a zord téli napokon is élvezetes legyen a természetjárás

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.14 | 09:48

A sikeres téli kirándulások kulcsa a réteges, száraz öltözködésben, a melegítő italok és ételek rendszeres fogyasztásában, a hidratációban és a felejthetetlen élmények megteremtésében rejlik. A svéd Fjällräven szerint a természetjárásról a hideg téli napokon sem érdemes lemondani, ezért a márka most szakértő tanácsokkal segíti a túrázókat abban, hogy a természet teljesen új arcát fedezhessék fel.

Rövidülő nappalok, nulla fok alatti hőmérséklet és csapadékos időjárás: megérkezett az igazi tél, emiatt sokan inkább a beltéri programokat választják a természetjárás helyett. A népszerű outdoor márka, a Fjällräven szerint a szabadtéri kalandok azonban nincsenek évszakhoz kötve, alapos felkészüléssel, megfelelő felszereléssel és a svéd márka szakértő tippjeivel pedig télen is élménydús lehet a túrázás.

Rétegezés

A réteges öltözködés előnye, hogy a különböző aktivitásokhoz megfelelően alakítható a viselet. A természetjáráshoz három réteget érdemes felhúzni, egy aláöltözetet, egy középréteget és egy külső réteget. Az aláöltözet célja, hogy elvezesse a nedvességet a testtől, és szárazon tartsa a túrázót akár változó időjárási körülmények között is. A középréteg ideális esetben az aláöltözet nedvességét vezeti el, miközben megfelelő szigetelést nyújt viselője számára. A külső réteg pedig a szél- és vízállóságban játszik kiemelt szerepet: távol tartja a csapadékot és a hűvös szelet, miközben nem engedi ki a meleget.

Maradj szárazon!

Hidegben is alapszabály, hogy a ruhákat óvni kell az átnedvesedéstől. A víz nagyjából harmincszor több hőt von el, mint a levegő, emiatt izzadtan, nedves ruhában a test energiavesztése felgyorsul. Érdemes gyapjúból készült ruhadarabokat választani aláöltözetként, amelyek jó szellőzése és kiváló nedvességelvezető képessége garantálja az egész napos kényelmet a téli túrákon.

Elegendő vízfogyasztás

Szervezetünknek hideg időben is szüksége van a megfelelő hidratációra. Éppen ezért különösen fontos, hogy a téli kirándulásokon is mindig legyen kéznél egy teletöltött vizespalack. Számos hátizsákban található beépített víztartály, amely a túrázás alatt is biztosítja az elegendő mennyiségű folyadékot.

Melengető ételek és italok

A téli kirándulások során gondoskodni kell arról, hogy a túrázók ne csak kívülről, de belülről is átmelegedjenek. Ennek érdekében a legjobb, ha a hátizsákba kerül egy hőszigetelő kulacs valamilyen meleg itallal megtöltve. A forró teák, mézes limonádék mellett egy minőségi kulacs akár meleg levesek tárolására is alkalmas, így az otthon ízeivel felszerelkezve lehet nekivágni a természetnek.

Valami extra

A téli kalandok célja az önfeledt szórakozás, amelyet örömteli apróságok varázsolhatnak felejthetetlenné. A svédeknek külön kifejezést alkottak erre: a „lull-lull” olyan extra élményt jelent, amely igazán megkoronázza az időtöltést. Könnyen elcsomagolható például egy termosznyi forró csokoládé vagy tea, esetleg hosszabb túrák esetén néhány mályvacukor az esti sütögetéshez. Ezek nem csak a testet és a lelket melengetik, de olyan vidám pillanatokkal töltik meg a természetjárást, amelyekre hosszú idő elteltével is örömteli lesz visszagondolni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló