Divat

A Gucci már megint darázsfészekbe nyúlt

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.17 | 12:40

Még a levágott műfejjel mászkáló modellek után is meg tudunk lepődni a luxusmárkán.

Az olasz luxusmárkákra mostanában rájár a rúd: a Prada feketeképű majma mellett a Gucci blackface-t imitáló garbó-nyaka  is megkapta a magáét a Twitteren. A rasszizmus vádja után most a tapintatlanság ékes példája az a közel 800 dolláros turbán, amit az utóbbi cég követett el.

Három hónapja a milánói divathéten vonult a kifutón egy fehér férfi egy kék színű turbánban, ami akkor ki is váltott némi felhorkanást. Az Indy Full Turban fantázianevű „divat kiegészítő” a szikh vallás fontos szimbólumára hajaz ugyanis. Ekkor a twitterezők kikérték maguknak, hogy nem egy sötétebb bőrszínű modell mutatta be a jellegzetes fejfedőt.

 

View this post on Instagram

 

Is this a #BlackFace reach or y’all still spending stacks on @Gucci ??♂️

A post shared by DCSneaker27 (@dcsneaker27) on

Most újabb fordulatot vett az ügy, a Nordstrom ugyanis közel 800 dollárért árulja a turbánt, azzal a szlogennel, hogy

igazi kézműves termék, mely láttán utánad fordul mindenki feje.

A dastaar néven futó fejfedő ugyanis az indiai eredetű vallás közel 24 millió követője számára kiemelt jelentőséggel bír.

 

Van fogalma erről a Gucci-nál valakinek? Tudják, min mentünk keresztül, hogy ezt hordhassuk? Diszkrimináció és halál is járt a turbán viseléséért!

– írta egy hívő. A másik is folytatta:

Kedves Gucci! A szikh turbán nem a fehér fiúk új, forró kiegészítője. Viszont egy vallás gyakorlásának szerves része. Ti sapkaként nyomjátok a modellek fejébe, de a hit része az, hogy rétegről rétegre kell magunkra tekerni. Kamu turbánt forgalmazni rosszabb, mint hamis Guccit árulni.

Ez a fejfedő többek közt a tiszteletet, az önbecsülést, a bátorságot, a spiritualitást és a kegyességet is szimbolizálja. Az ázsiai állam északi részéről, Punjab tartományból ered ez a monoteista irányzat, mely sok üldözést is elszenvedett már – teszi hozzá a People.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.