Egészség

Ezt teszi a testeddel a túlzott sófogyasztás

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.02 | 06:41

Az egyik legfontosabb érzékszervünk ha táplálkozásról van szó a nyelvünk. Az ízlelés olyan kifejlett érzék, amely az evolúció során azért alakult ki, hogy segítsen megtalálni a tápláló ételt és védelmet nyújtson a mérgezés ellen, tehát tulajdonképpen életmentő funkciókat lát el.

Fotó: Pixabay / pompi CC0

Az öt alapíz a nyelv különböző területein érezhető és az ízlelőbimbókon elhelyezkedő receptorok azonosítják őket.

Ezek az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízek, valamint a nemrégiben felfedezett umami.

A só életszükséglet, hiánya és túlzott fogyasztása azonban problémákhoz, súlyos esetben halálhoz is vezethet. Egyénenként eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy napi 5-10 gramm sóra van szüksége a szervezetünknek. Ugyan az ételek többségében már alapból megtalálható a só, gyakran mégis a sótartóhoz nyúlunk, hogy még ízesebbé varázsoljuk a fogásokat.

Minden ember máshogy működik, ezért az érzékszerveink is eltérően funkcionálhatnak. Egyesek kifinomultabb, mások tompább érzékekkel rendelkeznek, ez pedig igaz lehet az ízlelésre is. A legjobban ezt a sófogyasztással lehet bemutatni, míg valaki só nélkül preferálja az ételét, más talán ugyanazt a fogást erősen megsózza, hogy ízletes legyen. Nem lesz újkeletű senkinek, ha elkezdjük felsorolni a túlzott sófogyasztás áldatlan hatásait, mint például a magas vérnyomás vagy a máj- és veseproblémák, melyek esélye fokozódhat azok körében, akik a kellően sós étkezést preferálják.

Monica Reinagel táplálkozástudományi szakember szerint a só legalább annyi pozitív hatással bír, mint negatívval. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a sós ételektől az ember gyakran csak éhesebb lesz, ugyanakkor a kalóriák elégetésében nagy szerepet játszik a sóbevitel. Ezek az eredmények egy orosz űrhajósok körében végzett kutatás eredményeként születtek meg. A résztvevők ételeit napról-napra egyre több sóval készítették el, 2300-4800 mg közti értékkel növelték a bevitelt úgy, hogy a kalóriaszintet nem érintették.

Az első feltűnő változás az volt, hogy az asztronauták egyre éhesebbek lettek és több ételt kívántak.

Ezzel párhuzamosan egy másik kísérlet is zajlott, ebben egerek viselkedését is vizsgálták az emberek mellett. Kiderült, hogy az élelmiszerben található nagy mennyiségű só miatt a gyakoribb vizelési inger is megfigyelhető volt annak ellenére, hogy a vízfogyasztás nem növekedett. Ez azért van, mert a szervezet ilyen formában próbálta meg eltávolítani a számára felesleges sómennyiséget.

Ezek az eredmények arra mutatnak rá, hogy a testünk egy komplett védekező rendszer, ami a saját szokásainkat figyelembe véve működik, ugyanakkor megkívánja, hogy mértéket tartsunk, a sófogyasztásban is. A szervezet megszabadul a felesleges anyagoktól, de egy idő után lelassul, kevésbé lesz ellenálló, ezért a szakértők azt javasolják, hogy moderáltan sózzunk a saját érdekünkben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló