Egészség

A covid egy borzasztó utóhatására derült fény

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.27 | 13:18

Egy friss tanulmány szerint a Covid-19 utáni feledékenységet az agyi erek szivárgása is okozhatja.

A dublini Trinity College kutatói 32 korábbi Covid-beteg esetét vizsgálták meg, akik a járvány első hullámában fertőződtek meg. A tanulmány eredményeit csütörtökön tették közzé a Nature Neuroscience című folyóiratban, amelyből kiderült, hogy az agyi érrendszer integritásának károsodása összefüggésbe hozható a Covid-19 okozta tünetekkel.

A kutatók a résztvevők között 10 teljesen felépült és 22 hosszú távú hatásokkal küzdő személyt vizsgáltak. Az utóbbiak a Covid-19-hez kapcsolódó krónikus tüneteket tapasztalták, mint például a hosszú ideig tartó fáradtság, légszomj és ízületi fájdalom.

Azok közül, akik a hosszú távú hatásokkal küzdöttek, 11 személy “agyi köd” tüneteiről számolt be, ami feledékenységet és koncentrációs nehézségeket jelent. Az MRI-vizsgálatok során az intravénás festék segítségével vizsgálták meg az agyi erek integritását. A vér-agy gát szabályozza, hogy milyen anyagok juthatnak be az agyba, és a szivárgó gát ismert lehet az agyi köd bizonyos tüneteinek kiváltó okaként.

A tanulmány szerint a “ködös” tünetekkel küzdő résztvevők mindegyike mutatta a vér-agy gát szivárgásának jeleit. Eközben azoknál, akik a hosszú Covid-tünetekkel éltek, de nem szenvedtek az “agyi köd” tüneteitől, nem volt észlelhető probléma a vér-agy gátjukkal. A teljesen felépült személyek között sem mutatkoztak szivárgás jelei.

A kutatócsoport kiemeli, hogy további vizsgálatokra van szükség, mivel a résztvevők a Covid-19 eredeti törzsével fertőződtek meg, és akkoriban még nem voltak beoltva. Az is kérdéses, hogy a későbbi vírusváltozatok ugyanolyan hatással lehetnek-e az agyi érrendszerre. A tanulmány eredményei fontos lépést jelenthetnek a Covid utáni hosszú távú hatások és az agyi tünetek megértése felé.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.