Életmód

Depressziós? Lehet, hogy pont a kedvenc étele miatt!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.05 | 10:15

A depresszió ott leselkedik ránk, ahol nem is számítanánk rá! Kutatók összefüggést találtak több rágcsálnivaló fogyasztása és a depresszió között.

Illusztráció: freepik.com

A Harvard kutatói szerint a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, mint például az édes rágcsálnivalók, a tartós sütemények és a cukormentes üdítők, növelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát.

Egy nagyszabású klinikai tanulmányban 31 712, főként középkorú nőt vizsgáltak 2003 és 2017 között. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak depressziót a vizsgálati időszak előtt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek (különösen a mesterséges édesítőszereket tartalmazók) növelhetik a depresszió kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a kész termékek elég nagy hányada, az édes rágcsálnivalók, tartós sütemények és cukormentes üdítők többsége valójában sokkal többet árthatnak az emberek hangulatának, mint gondoltuk

– írja a noklapja.hu.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a depresszió megelőzésében segíthet az egészséges táplálkozás. Azon nők esetében, akik legalább napi három adag egészségtelen ételt helyettesítettek egészségessel, alacsonyabb volt a depresszió kockázata, mint a többi résztvevőnél.

A szakértők azt tanácsolják, hogy kerüljük az előre csomagolt, tartósított és édesített ételeket, és helyettük válasszunk friss, természetes és változatos alapanyagokat. Különösen figyeljünk oda a gyerekek étrendjére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.