Egészség

Alkoholos italok, amik jók fogyáshoz

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.06 | 07:41

Az alkohol általában hozzátesz az elhízás problémájához, mit érdemes inni, ha nem akarsz hízni?

lifestyle-atmosphere_1990
Fotó: pexels.com/Antoine Beauvillain

Az alkoholos italok előkelő helyen állnak az elhízás okaként felsorolt élelmiszerek között. Mégis van néhány fajtájuk, amiktől, ha nem is fogysz, legalább nem hízol. Ha komolyan veszed a rád kerülő kilókat, sokat számít, hogy egy laza hétvégén mit döntesz le a torkodon.

Jó minőségű borok

Nem a félédes vagy édes pancsook, de a minőségi száraz borok tartalmazzák a legkeveseb kalóriát az alkoholos italok közül. A fehérbor kevésbbé hizlal, de a vörösborban olyan antioxidánsokat találunk, amik késlelteti a zsírsejtek növekedését, és lassítják az újak kialakulását.

Vermut

A gyógynövényekkel felütött bor erősebb, általában 15-18 százalékos alkoholtartalmú, ezért általában kevesebbet fogyasztunk belőle, így akár a boroknál is kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe. Egy magyar kutatás azt is kimutatta, hogy sok olyan polifenol vegyületet tartalmaz, amelyek eleve elősegítik a fogyást. Nem véletlen, hogy a vermutot nagyon régen isszák Európában aperitifként. Persze Manhattan vagy Martini koktélként, más italokkal keverve már nem ez a helyzet.

Minél tisztább tömények

Mint a másnaposságánál, a hízás kérdésében is alap, a ne keverd az italokat alapelv. De a gyors berúgáshoz hasonlóan, itt működik ha minél kisebb mennyiséget, minél nagyobb hatásfokkal döntünk le. Vagyis pár kis pohár feles minél tisztább alkohol hízás szempontjából kevésbé fáj, elsősorban a tiszta vodka vagy jó minőségű whisky játszik. Minél cukrosabb egy tömény, annál rosszabb a helyzet, szóval a pálinka, ízesített vodkák, vagy rumok felejtősek.

Világos sörök

A pils vagy lager sörökről nem éppen a fogyás jut eszünkbe először, inkább a sörrhas kifejezés. Pedig nem is olyan vészesek, ha nem iszunk meg egyszerre négy üveggel. A probléma ott van, hogy legtöbben nem állnak meg egy-két üvegnél. A probléma pedig éppen a mennyiségnél kezdődik a söröknél, de egyet-egyet meg lehet inni este, ha lazítani akarunk.

A legrosszabbak

Nem meglepő, hogy fogyás vagy még inkább az elhízás tekintetében a cukorral tömött koktélok állnak az első helyen. A cukorszirupokkal készül, cukros likőrökkel vagy akár még tejszínnel is dúsított koktélok a fogyás legnagyobb ellenségei. A másik, talán meglepőbb dolog, hogy a kézműves sörök is jobban hizlalnak. Az utóbbi években nagyon népszerűek lettek, a többségük az ale-ek, vagy az IPA is jóval több kalóriát tartalmaz, mint egy átlag sör. És sajnos azt is figyelembe kell vennünk, hogy minden alkoholos ital étvágyat csinál. Szóval nemcsak az itallal járó kalóriabevitelre kell figyelnünk, az utána következő éhséget se gyors zabálással oldjuk meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.