Egészség

Így segíts gyermekednek leküzdeni a „tavaszi” nátha, influenza tüneteit

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.05 | 17:18

A tavaszi időszakban igen gyakoriak a különböző légúti megbetegedések, a gyerekek nagyobb eséllyel lesznek náthásak, influenzásak.

Mit tehetünk ilyenkor szülőként? Természetesen arra törekszünk, hogy gyermekünk minél előbb meggyógyuljon, amihez az illóolajok is hozzájárulhatnak. Dr. Papp Eszter Judit, az RMC Clinics fitoterapeuta gyermekgyógyásza is szívesen alkalmazza ezeket a természetes olajokat kiegészítő kezelésként. De mégis milyen illóolajokat és miként érdemes használni? Szakértőnk ebben segít a szülőknek!

Sok illóolajnak van erős gyulladáscsökkentő, immunerősítő, antibakteriális, vírusölő és nyákoldó tulajdonsága, ami miatt kifejezetten alkalmasak a nyugati orvoslás támogatására. Az illóolajok orvosi célú felhasználásában jártas Dr. Papp Eszter Judit gyermekgyógyász is azon az állásponton van, hogy nagyszerűen alkalmazhatók kiegészítő terápiaként többek között a tavasszal is gyakori nátha, száraz vagy hurutos köhögés, és egyéb felső légúti megbetegedés kezelésére gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Az illóolajokat leggyakrabban inhalálással és bőrön keresztül alkalmazva használják. Az aromaterápiás párásítóba, diffúzorba cseppentett illóolaj belégzése során az olajok illóanyagai közvetlenül a légzőrendszerbe jutva fejtik ki hatásukat. A bőrön keresztüli felhasználás magába foglalja a bőrbe masszírozást és a fürdővízbe adagolást, amely során az illóolajok hatóanyagai közvetlenül a bőrbe, azon keresztül a nyirokrendszerbe jutnak, ugyanakkor fürdés közben párolgással is bekerülnek a légutakba, vagy az orr- és arcüregek környékére kent olajok belégzéssel is hatnak.

Az illóolajok hatása függ a bennük található hatóanyagoktól. Összegyűjtöttünk pár közismert és elérhető növényi illóolajat, amelyek gyermekek esetén is alkalmazhatóak a felső légúti megbetegedések enyhítésére.

  • Levendulaolaj – Általában a nyugtató, stresszoldó hatása miatt ismerik, azonban kiváló gyulladáscsökkentő, továbbá antibakteriális és minimális vírusölő hatása is van. A levendula illóolajat az orrnyereg és az arcüreg környékén érdemes a bőrbe masszírozni. Elsősorban orvosi levendula vagy vadlevendula olajat ajánlott használni.
  • Borsmentaolaj – Váladékoldó, gyulladáscsökkentő, kis mennyiségben nyálkahártya összehúzó hatásával képes megnyitni a légutakat, csökkenteni az orrdugulást és tisztítani a nyálkahártyát. A legcélszerűbb mellkasra felvinni vagy inhalálni. Nagyon fontos kiemelni, hogy 6 éves kor alatt, várandósság, szoptatás ideje alatt, epilepsziás betegnél és magas vérnyomás esetén nem alkalmazható!
  • Eukaliptuszolaj – Nagyon hasznos a megfázás – köhögés, orrdugulás – és az influenza kezelésében, mivel antiszeptikus, baktériumölő és nyákoldó tulajdonsággal rendelkezik. Elsősorban párologtatóban érdemes használni. Nem ajánlott 6 éves kor alatt, időseknél, várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazni – kivéve az eucaliptus radiata és az eucaliptus citriodora fajtákból kinyert olajokat.
  • Teafaolaj – Ez gyakorlatilag a legerősebb antivirális, antibakteriális és gombaölő hatással rendelkező illóolaj. Hatékony immunerősítő- és gyulladáscsökkentő szer, amely a különböző szervrendszeri, így légúti fertőzések esetén kiválóan alkalmazható. Belégzése javasolt inhalálás vagy párologtatás révén, azonban erős illata miatt úgynevezett illatszépítő, például citrusfélék olajaival keverve ajánlott használni.

Gyermekek esetében az ilyen természetes olajok használata különös gondosságot és óvatosságot igényel. Az illóolajok ugyanis egyrészt koncentrált növényi kivonatok – akár több kilogramm levél, virág vagy egyéb növényi alkotóelem szükséges ahhoz, hogy kb. 0,5 – 1 dl illóolajat kinyerjenek – , tehát igen magas a hatóanyag tartalmuk. Másrészt az olajokban levő egyes hatóanyagok maró hatásúak, ami miatt nem megfelelő használatukkor bőr irritációt/felmaródást okozhatnak, míg más hatóanyagok epilepsziás görcsöt vagy egyéb mellékhatásokat válthatnak ki. A gyermekek korától/méretétől is függ az olajok adagolása. Erre hívja fel a figyelmet az RMC Clinics gyermekgyógyásza is, aki kiemeli, hogy a gyermekek bőre sokkal érzékenyebb, ezért fontos, hogy az illóolajokat mindig hígítsuk hordozóolajjal vagy krémmel, mielőtt bőrre alkalmaznánk. Használat előtt mindenképp érdemes az illóolajok alkalmazásában jártas orvossal egyeztetni.

Mindig 100 százalékos tisztaságú (legalább ennek szerepelnie kell a csomagoláson), bevizsgált, jó minőségű illóolajat használjunk, mert vannak gyártók, akik szintetikus olajjal vagy kőolajszármazékkal hígítják az illóolajat. Ezzel pedig nem csupán a hatékonyságából veszít, de a természetessége, tisztasága is csökken. Ezek a vegyületek többek közt könnyen eltömíthetik a bőrt, gátolva természetes szellőzését, elősegíthetik a gombák megtelepedését, és irritációt okozhatnak

 – hangsúlyozza Dr. Papp Eszter Judit.

Mindig körültekintően alkalmazzuk őket! A párologtatás, inhalálás során is kerülni kell a túlzott mennyiségű illóolaj használatát. Sose kerüljön a gyermek szemébe, fülébe, szájába belőle, valamint mindig csak a gyermek életkorának megfelelő illóolajat, a korának megfelelő mennyiségben használjuk. Fontos, hogy az illóolajokat orvosi konzultációt követően, már zajló betegség esetén kiegészítő-terápiás kezelésként alkalmazzuk.

Későbbiekben fertőzések kezdetén, illetve azok megelőzésére is kiválóan alkalmazhatók. Azonban, ha pár nap után nem hozzák meg a várt eredményt, feltétlen fontos a szakorvosi vizsgálat mivel nem helyettesíthetik se a szakorvosi diagnózist, se az orvosi ellátást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.