Egészség

Mit csinálj, ha megmar egy kígyó?

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.10 | 10:37

Bár nálunk azért ritka mérges kígyó, jobb óvatosnak lenni. Mert azért viperába belefuthatunk, vagy ha nem mi, akkor az elkószáló kutya vagy a gyerek. Elmondjuk, mi a teendő, ha valami baj történik.

Fotó: Pixabay

Évente 150 000 ember hal meg a kígyómarástól meg -harapástól, és nagyjából 400 000 embernek amputálják valamelyik végtagját ugyanezen okból. Egy most megjelent új könyv bemutatja a világ legveszélyesebb kígyóit, és azt, hogy mit tegyünk, ha az egyik megmar vagy megharap. Általában azt gondoljuk, hogy kígyótámadás esetén a méreg azonnal hat, de ez nem így van, minimum 20 perc is eltelhet, mire hatni kezd, extrém esetben pedig akár 72 óra is. A méreg előbb hasmenést, szédülést, izomösszehúzódást, majd bénulást, veseelégtelenséget, végül szívmegállást okoz, de a folyamat is késleltethető különféle praktikákkal.

Ha a kígyó megharap, egy gyors elkötéssel, amit a seb fölött alkamazunk, megakadályozhatjuk, hogy a méreg gyorsan elérje a szívet és a tüdőt, mert az izmokat is elkötjük így, és ha az izom nem dolgozik, a vér is lassan áramlik. A seb kivágása és a méreg sebből való kiszívása korábban alkalmazott módszer volt, de ezek korántsem olyan hatékonyak, mint az elkötéses módszer. Persze a legjobb az, hogy amikor kígyót látunk, kerüljük el, ne piszkáljuk, menjen mindenki a maga dolgára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló