Egészség

7 hiba, amivel tavaszi nátha esetén csak rontasz a helyzeteden

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.26 | 16:57

Az változékony időjárás, a váratlan csapadék, a hűvös szél… mindez a tavasszal jár. Csoda, hogy sokan épp ilyenkor esnek ágynak? Nyolc dolog, amit jobb, ha elkerülsz gyengélkedésed óráiban.

1-es hiba: túl sok gyógyszert veszel be

Amikor rosszul van az ember, hajlamos arra, hogy a tüneteket gyógyszerek segítségével nyomja el. Ez azonban csak a tüneti kezelés: ha nem fáj a fejed, akkor is lázas vagy, tehát jobb, ha az ötödik aszpirin helyett inkább a puha, meleg takarók alatt izzadod ki a betegséget, miközben forró teát kortyolgatsz. Egy-egy fejfájás- vagy lázcsillapító tabletta rendben van, de ha túlzásba viszed, sajnos csak még bágyadtabb és gyengébb leszel.

via GIPHY

2-es hiba: koffeinnel próbálod pótolni az elveszett energiát

Teljesen természetes, hogy enerváltabb és fáradtabb vagy, mint normális esetben: a szervezeted így próbál pihenésre kényszeríteni. Sokan ilyenkor kávéval, kólával, energiaitalokkal, erős teákkal és cukros üdítőkkel próbálják feltuningolni az energiaszintjüket – ez azonban csak ront a helyzeten, hiszen dehidratált állapotban a betegség tünetei csak rosszabbodhatnak.

via GIPHY

3-as hiba: lejárt, maradék gyógyszerekre fanyalodsz

Időről időre ellenőrizd, hogy nem járt-e le a fiókodban lévő gyógyszerek szavatossága, illetve megfelelő módon tároltad-e őket. Sosem bölcs gondolat a maradék gyógyszerhez nyúlni, mivel ezek egyrészt nem tartanak ki a betegség végéig, másrészt pedig idővel veszíthetnek hatékonyságukból akkor is, ha a szavatosságuk még nem járt le.

via GIPHY

4-es hiba: túl erőteljesen fújod ki az orrod

Különösen a férfiakra jellemző, hogy az orrukat túl erőteljesen fújják ki, ami a tapasztalatok szerint arcüreggyulladást is okozhat: ez pedig jóval tovább tart, mint egy egyszerű megfázás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha ne fújd ki az orrodat, viszont ügyelj arra, hogy ne túl gyakran és túl durván tedd ezt.

via GIPHY

5-ös hiba: mindent összefogdosol

Betegen annyi baja van az embernek, hogy hajlamos megfeledkezni az egyik fő alapszabályról: ne fogdoss össze mindent a lakásban, hiszen így csak terjeszted a kórokozókat. Érdemes a kilincset is zsebkendővel megfogni, hogy ne fertőzd meg a többieket a családban, illetve magadat se fertőzd vissza újra lehetőség szerint.

via GIPHY

6-os hiba: úgy csinálsz, mintha nem is volnál beteg

Gyakran előfordul, hogy az ember lábon hordja ki a betegséget, hiszen nincs ideje és lehetősége napokig ágyban maradni. Sajnos, ez az egyik legrosszabb dolog, amit a gyógyulásod szempontjából tehetsz. Ha nem is tudsz a négy fal között, a takaró alatt maradni, korlátozd a megjelenéseid számát a legszükségesebbekre, és szerezz be mindent előre, amire szükség lehet.

via GIPHY

7-es hiba: dörzsölöd a szemed, arcod

Valószínűleg az egész tested fáj és sajog, tehát érthető, hogy többször is megdörzsölöd a szemedet, megfogod a homlokodat, satöbbi. De ne feledd, valahányszor köhögsz, tüsszentesz vagy orrot fújsz, a kórokozók megtapadnak az arcodon, így a kezeddel csak a baciknak segítesz a terjeszkedésben. Ha nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az arcodhoz nyúlj, legalább tiszta papír zsebkendővel tedd, amit utána a kukába dobsz.

via GIPHY

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.