Egészség

Gondoltad volna, hogy a meditáció is veszélyes lehet?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.16 | 06:55

Egyre népszerűbbek a különféle meditációs technikák, közöttük is különösen a mindfulness meditáció, aminek Emma Watson és Angelina Jolie is óriási rajongója. Kevesen tudják azonban, hogy a meditációnak negatív mellékhatásai is lehetnek.

A többség azért él ezekkel a technikákkal, hogy kitisztítsa elméjét, ellazuljon, megnyugodjon, ezáltal pedig kiegyensúlyozottabbá, türelmesebbé és kreatívabbá váljon. Azt azonban valószínűleg ők sem tudják, hogy a meditáció potenciális veszélyeket is rejt magában: ilyen például a szorongás, a fény- és hangérzékenység, illetve az álmatlanság.

Erre jöttek rá legalábbis amerikai tudósok, akik közel 100, ún. „meditáció-undorral” küzdő embert vizsgáltak. Mint kiderült, akadtak köztük olyanok, akik élvezték az ellazult és a munkát a lélekkel és légzéssel, de voltak olyanok is, akik számára nehézséget jelentett a visszatérés a normális életbe.

A szakemberek szerint a meditáció által okozott problémák leginkább az érzékelés deprivációjából fakad, aminek következtében később nehéz a visszatérés a zajos, mozgalmas, színes világba. Érthető, hogy aki több napon át csendben, csukott szemmel ül egy sötét helyen, érzékeny lehet később a fényre, a zajra és a hétköznapi élet mozgalmasságára.

Emellett a meditáció során olyan agyi aktivitás is kialakulhat, amely miatt nehézkessé válik az alvás és az evés.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló