Egészség

Ez a rák hét előjele, amit az emberek zöme sajnos nem vesz elég komolyan

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.24 | 06:43

Tízből kilencen nem is sejtik, hogy egy apró kellemetlenség akár daganatos betegségbe is torkollhat. Törődj magaddal, de ne pánikolj be, ha valamelyik tünetet tapasztalnád!

Az emberi test úgy van megalkotva, hogy elkezdi küldeni a jeleket, amint valami nem stimmel. Sajnos az emberek többségének a figyelmét elkerülik ezek a jelzések, mert azt gondoljuk, hogy ha nincs komoly bajunk, akkor ezek a tünetek úgyis elmúlnak maguktól.

A Bright Side a hangsúlyt arra fekteti, hogy figyeljünk jobban oda magunkra: ez a hét szimptóma akár rákot is jelezhet, így jobban tesszük, ha utánajárunk és kizárjuk a tumor lehetőségét. Ha magadon, vagy a hozzátartozóidon észreveszed ezek egyikét, még ne verd félre a harangot: az is számításba jöhet, hogy valami teljesen más probléma áll a háttérben. A legjobb, ha orvos diagnosztizálja, pontosan mi is okozza a tünetet.

Bőrproblémák

A bőr síkjából kiálló neoplasmák (kóros szövetek) a bőrrák mellett az emlőrák jelei is lehetnek. Ez utóbbira utalhatnak a kemény csomók a mellben, vagy a hónaljban. Olyan ismeretlen eredetű bőrirritáció vagy kiütés is gyanús, amely esetben kizárt az étel- vagy kozmetikai allergia. Esetleg egy nedves tályog a bőrkinövés közepén, vagy egy anyajegy kóros elváltozása sem jelent jót.

Állandó köhögés

A tüdő problémáira utalhat a hosszan elhúzódó köhögés is, illetve az étvágy csökkenése, és még a hirtelen súlyvesztés is. A tüdőrák későbbi stádiumára jellemző már, ha az illető vért köhög fel, és kapkodja a levegőt.

Viszketés

A legtöbb esetben a bőrkiütést nem hoznánk a tumoros megbetegedésekkel összefüggésbe, de a klinikai tapasztalat azt mutatja, van közük egymáshoz. Egy méhdaganattól például viszkethet a női nemi szerv, agyrák esetében pedig az orrcimpáknál jelentkezhet ugyanez a kellemetlenség.

Bélproblémák

Az emésztőrendszer gondjaira utalhat például, ha vér kerül az ürülékbe, vagy nyálkás, esetleg gennyes váladékozást tapasztalunk. Az is intő jel lehet, ha spontán beindul a széklet.

Vesegondok

A vese daganatos megbetegedése is szóba jöhet, ha vért pisil valaki. Magas vérnyomás, fájdalom a vesetájékon, illetve még a krónikus fáradtság is sajnos ebbe az irányba mutat.

Hirtelen súlyvesztés

Egy megmagyarázhatatlan fogyás akkor jelentkezhet, ha a gyomrunkkal nincs minden rendben. Korai stádiumban elég nehéz megállapítani a rákot, főleg, hogy elég változatosak a kísérő tünetek. Undorodni a hústól, illetve úgy érezni, hogy idő előtt jól laktunk (pedig alig ettünk valamit), párosulva vérszegénységgel, és hogy az étel lassan halad az emésztőrendszerünkben – mindenképpen kivizsgálásra érdemes jelek.

Torokfájás

Ha folyamatosan érzékeny a torkunk, az a gégerák egyik jegye is lehet, a légzési és nyelési nehézségekkel együtt. Mintha egy csomót éreznénk a torkunkban, amely egy növekvő daganatra is utalhat. Rekedtség és hangvesztés is társulhat, rosszabb esetben vért köhögnek fel a páciensek, és a leheletük is rossz.

Ezek a megfigyelések nem alkalmasak arra, hogy általuk öndiagnózist végezz, mert más, felmerülő betegségeket sem lehet ennyi információ alapján sem beazonosítani, sem kizárni. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is észleled, akkor azt vedd komolyan és minél előbb keresd fel a háziorvosodat, aki alaposan meg tud vizsgálni. Ha időt nyersz, életet nyersz!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló