Egészség

Ez a 24 egészség-mítosz nem teljesen igaz, mégis pörög

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.30 | 16:13

A tej, az alma, a sör – mindegyik fogyasztásához fűződik valamilyen hiedelem.

Sajnos az egészség és a táplálkozás területén van pár olyan népi bölcsesség, amely szilárdan ellenáll az igazságnak. Az olyan közismert „tények”, mint hogy például a nátrium-glutamát megbetegít, vagy hogy a legjobb méregtelenítő a gyümölcslé, illetve hogy a sportitalok rendben vannak, mert elektrolitra bizony szüksége van a szervezetnek.

Az az IFL Science rossz híre, hogy ezek közül az állítások közül sajnos egyik sem állja meg teljes mértékben a helyét, sőt… Egytől-egyig népi hiedelmek, melyekkel nem árt, ha csínján bánunk. Még ha egész életünkben is azt hallottuk magunk körül, hogy ez pedig tuti módszer.

1 – A kínai kajában lévő nátrium-glutamát megbetegít.

Ez a mítosz egy 1968-as levélből ered, amelyet egy doktor írt a New England orvosi lap számára. Ettől datáljuk a „kínai étterem szindrómát”, mely változatos tüneteket produkál, a zsibbadástól az általános gyengeségig. A doki meg volt róla győződve, hogy ez az ízfokozó a hunyó, de ezt egy kutatás sem igazolta később. Az American Chemical Society álláspontja szerint

ez az anyag időszakosan befolyásolhat keveseket, akik nagy dózisban, éhgyomorra fogyasztják. Egyébként teljesen biztonságos a lakosság nagy részének.

Egy közönséges aminosavról van szó, amelyhez egy nátrium atom kapcsolódik. Inenntől inkább a placebo-hatással számolhatunk.

2 – A kávé gátolja a növekedést.

via GIPHY

Kevés a bizonyíték, ami azt támasztaná alá, hogy a koffein akadályozná a gyerekek csontjainak kifejlődését. Felnőttek esetében a megnövekedett kávéfogyasztás egy picit képes a kálcium felszívódását korlátozni, de annyira hajszálnyi mértékben, hogy egy evőkanál tejjel simán ellensúlyozhatjuk ezt a hatást.

A reklámok szerepe nem elhanyagolható viszont ebben a kérdésben. Egy reggelizőpehely gyártó meg is próbálta erre építeni a marketing stratégiáját: ki akarta ütni Amerka kedvenc reggeli italát a nyeregből egy saját termékkel, idegméregnek állítva be a serkentő fekete italt, melyet gyereknek még véletlenül se adjunk.

3 – Öltözz fel, mert megfázol!

Valójában nem a fizikai meghűléstől betegszel le: inkább egy vírus fog ledönteni. Semmi bizonyíték sincs rá, hogy ha vizes hajjal lépsz ki az ajtón a fagyba, akkor az önmagában elég egy takonykórhoz. A tudomány megmagyarázza, hogy télen miért több a beteg: rengeteg időt töltünk zárt térben, és szépen kicseréljük egymással a vírusainkat. De az, ha kitesszük magunkat a hidegnek, még önmagában nem ok, hogy betegek legyünk; sőt, van, aki amellett tör lándzsát, hogy kimondottan segíti az egészséget egy kis fagyoskodás.

4 – A pulykában lévő triptofán elálmosít.

via GIPHY

A Hálaadás ünnepi menüjének jótékony utóhatásaként tartják számon azt a relaxált állapotot, amiért a pulykahúsban lévő aminosav lenne a felelős. Ez az anyag állítólag lecsillapítja az agyat. De hát rengeteg étel tartalmaz még triptofánt: a cheddar sajtban például jóval több található, mint a szárnyas húsában. A szakértők szerint a bőségesen bevitt szénhidrát és alkohol is szerepet játszik abban, hogy a delikvensek kellően ellazulnak.

5 – A vitaminszedés egészségesen tart.

Egy tabletta, és máris mindentől védve vagy. Bárcsak így volna. A vitaminok évtizedek óta kutatások tárgyai, de valahogy nem támasztják alá az eredmények a szedési szokásunkat. Sőt, némelyik fogyasztása még kockázati tényező is lehet a rák kialakulásában. Az alultáplált személyeknek jól jöhet egy kis extra bevitel, de a legjobb, ha azt is természetes formájában, ételekből visszük be a szervezetbe.

6 – Sörre likőr, meggyötör. Likőrre sör, nagy gyönyör.

via GIPHY

Egyértelmű, hogy a túlzásba vett ivászat rossz, teljesen mindegy, milyen sorrendben gurítottad le a nedűket. Bárkit kiüt egy nagyobb dózis. Viszont pár okosságot kimazsolázhatunk ebből a szólásból is. Az, aki sörrel kezdi, és tér át a kevert italokra – némileg tompult ítélőkészséggel – már nem igazán képes kontrollálni a folyamatokat.

A kutatók szerint a koktélokat hamarabb bontja le a szervezet, mint a whiskeyhez hasonló, magas alkoholfokú italokat. Azaz, ha egy sörrel teli gyomorba küldünk le egy kis tömény szeszt, akkor kevert italt kapunk, melyet gyorsabban kap szét a szerv, mint külön-külön a kétféle italt.

7 – A fejednél veszted a legtöbb testhőt.

A legenda szerint akár 90 százalék is a fejtető felé távozhat, ami persze erős túlzás. A testhődet bármelyik, kitakart testrészednél is le tudod adni, ezt állapította meg Dr. Aaron E. Caroll és Dr. Rachel C. Vreeman. Nincs semmi különös a fejedben, csak annyi a megfejtés, hogy az gyakrabban fedetlen.

Legtöbbször, ha kimegyünk a szabadba, felöltözünk. Ha nincs sapkád, akkor nyilvánvalóan a fejednél illan el a hő. Ha sortban lennél, akkor a lábadnál tenné.

véli logikusan Richard Ingrebretsen doktor.

8 – Evés után egy óráig ne ússz, nehogy megfulladj.

via GIPHY

Néhány szülő csak fél órára, míg más egy teljes órára korlátozza az étkezés utáni úszást. Az indok az, hogy a vér leszáll a gyomorba, hogy segítsen az emésztésben, így az izmok vérellátása megcsappan. Hogy meghalt-e már valaki amiatt a medencében, hogy a tele hasa miatt görcsbe állt volna valamelyik testrésze – nos, erről még nincs feljegyzett adat.

Úszás közben gyakran fordul elő görcs, de annak nem sok köze van a gyomorban zajló folyamatokhoz. Ha beáll egy végtagod, akkor a legjobb, ha csak lebegsz pár percig, amíg elmúlik a probléma.

9 – Hét évig emészted a lenyelt rágót.

Mikor kiderült, hogy Trump sajtfőnöke, Sean Spicer két és fél csomag rágót tüntet el naponta, többekben felmerült, hogy ez nem lehet ártalmas az egészségre? Valószínűleg nem. A rágó a legtöbb esetben megemészthetetlen, azaz szépen végigvándorol a belsőségeinken és az alfelünkön át távozik, mint minden más, hozzá hasonló ballaszt.

Ritka esetben a nagy mennyiségű, lenyelt gumi egy székrekedéssel kombinálva okozhat bélelzáródást gyerekeknél.

állítja Dr. Michael Picco, a Mayo Klinika részéről. De egyébként szerinte sem vészes, ha éppen lenyelünk egy rágót.

10 – Ha gintől rúgsz be, szánalmas leszel.

via GIPHY

Sok, alkoholhoz fűződő mítosz van, melyek közt találunk olyanokat, amelyek bizonyos italok különböző hatásait ecsetelik. Míg a bor álmosít, addig a whiskeytől okoskodós leszel. A tudósok szerint persze ez sületlenség.

Az alkohol az alkohol, bárhogyan is nézzük.

summázza Paul Clayton, oxfordi farmakológus. Az emberek mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy például a tequilától megőrülnek. Nagy a valószínűsége annak, hogy amikor iszunk, akkor az elvárt hatásokat vesszük észre magunkon. Már a ’60-as években állították tudósok, hogy megtanuljuk, hogyan viselkedjünk részegen, és ha már ittasak vagyunk, akkor inkább a saját elképzeléseinket tükrözzük vissza.

Akik már nem szomjasak, azok gyakran válnak erőszakossá, de olyanok is akadnak, akik viszont békés részegek. Szóval ha arra számítunk, hogy a vodkától karaokézni támad majd kedvünk, akkor igazából egy önbeteljesítő jóslat válik valóra.

11 – A gyümölcslé kitisztít és méregtelenít egy egészségtelen zabálás után.

A mindent helyrehozó dzsúsz mítosza erősen tartja magát, főleg a hírességek körében. De azon túl, hogy nem igaz, még egészségtelen is. Először is, a testünk magától eltávolítja a mérgező anyagokat, erre való az emésztőrendszer, a máj és a vese. Ez gyümölcslé nélkül is remekül megy.

Másodsorban pedig, ha kifacsarjuk a gyümölcs vagy zöldség levét, akkor rengeteg értékes rosttól esünk el. A cukros levek pedig néha még rosszabbak is a szénsavas üdítőknél.

12 – Napi nyolc pohár vizet meg kell innod.

via GIPHY

A hidratálás kétségkívül fontos dolog, de hogy miért pont nyolc pohár vízre van szükségünk, az fura. Egészséges embereknél nem találtak a kutatók összefüggést a folyadék bevitel és a vesebaj, a szívpanaszok, a nátriumszint vagy a bőr minősége között.

Rengeteg vizet veszünk fel az ételeinkkel is, vagy más italok fogyasztásakor. De egy igazán jó okunk van arra, hogy ez utóbbiak helyett inkább a vizet válasszuk: ugyanis kalóriát így tuti nem viszünk be a szervezetbe, míg a cukros italok hízlalnak. Általános tanács, hogy ha szomjas vagy – igyál. Nem kell a poharakat számolgatnod.

13 – A földre esett kaja még öt másodpercen belül megehető.

Utáljuk, ha leesik a legfinomabb falat a talajra. De ha pár másodpercen belül felveszed, akkor még simán bekaphatod, ugye?

Ez a szabály sem érvényes, ugyanis a bacilusoknak elég egy ezredmásodperc, hogy megfertőzzék az ételt. A nedves falatok jobban ki vannak téve a bakteriális támadásoknak, mint a szárazak, de egyik esetén sincs biztonságos időtartam. Jobban számít az, hogy mennyire tiszta az a felület, amelyre ráhullott a kajánk.

Rajtad áll, megeszed-e még a „madárlátta” falatot, de ha egy forgalmas helyen esett meg mindez, akkor inkább érdemes meghagyni a galamboknak a csemegét.

14 – Az oltások veszélyesek lehetnek.

via GIPHY

Ez az elképzelés egy ’98-as, teljesen hamisnak bizonyult, és azóta vissza is vont tanulmányból táplálkozik, mely során 12 gyerekről hozták azt ki, hogy az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltástól alakult ki nálunk autizmus spektrumzavar. A tanulmány felsült, mert téves információkat tartalmazott. Azóta számos kutatás készült, egymilliónál is több gyerek adatait alapul véve, melyek arról számolnak be, hogy nincs összefüggés az oltóanyag és az autizmus között.

De az oltásellenesség még stabilan tartja magát, néha egy-egy löketet is kap közszereplők „jóvoltából”, akik valótlan állításokat fogalmaznak meg a téma kapcsán. A félelemből fakadó oltásmegtagadás olyan régi, ijesztő kóroknak is teret adott újra, mint a kanyaró.

15 – A joghurt rendbe teszi az emésztésedet.

Egy modern egészségmítosz emeli az égbe ezt a tejterméket. Az élőkultúrás joghurtot úgy hirdetik, mint ami az emésztést segíti elő, illetve mint amitől karcsú maradsz, szintén a probiotikumok miatt.

A kutatók is felismerték ezen baktériumok jótékony hatását az anyagcserénkre és az alakunkra, tehát eddig igaz is a történet. Viszont ami nehezen érthető, hogy csak magától a joghurttól fog jól működni a bélrendszerünk? Mindenestre érdekes adat, hogy 2012-ben ez a tejtermék 23 milliárd dollárnál s többet hozott a konyhára.

A joghurt persze nem egészségtelen, de az előnyeit kissé túlhangsúlyozzák. A legtöbb variáció ráadásul cukrot tartalmaz, ami máris a hájasodást segíti elő. Ha lehet, olyan változatot válasszunk, amit nem pakolnak meg felesleges kalóriával.

16 – Napi egy alma az orvost távol tartja.

via GIPHY

Ez a gyümölcs tényleg jót tesz, C-vitamin és rosttartalma egyaránt fontos a hosszú élethez. De ettől még ne higgyük azt, hogy ez minden, ami elég volna az egészségünk megőrzéséhez. Főleg ha összeszedsz valami vírust vagy bacilus-fertőzést. Akkor bizony van, hogy a gyógyszer a megoldás.

17 – Megfázva ne fagyizz!

Ledöntött a lábadról a meghűlés, és még jégkrémmel sem kényeztetheted magad. Az elképzelés, miszerint a tejtermékek több váladékot okoznának, szerencsére nem igaz – legalábbis a Mayo Klinika kimutatásai szerint:

Fagyasztott tejtermékek enyhíthetik a torokfájást és segítik a kalóriabevitelt, ha egyébként nem menne az evés.

18 – Az ízületeid ropogtatása köszvényt okozhat.

Ez is téves megállapítás. Lehet, hogy ha recsegteted az ujjperceidet, a frászt hozod a környezetedre, viszont van, aki évek óta csinálja, még sincs ízületi gyulladása.

19 – Feküdd ki a lázat.

via GIPHY

A hőemelkedést „kiéheztetni” azzal, hogy nem kelünk ki az ágyból és kiizzadjuk, bevett módszernek számít. Egy 2002-es, sokat vitatott tanulmány is született ezzel kapcsolatban, de azt nem vehetjük készpénznek. Ha a kalóriabevitelt csökkentjük, akkor az immunrendszerünk inkább sérül, mint javul. Ráadásul 6-8 napig böjtölni kifejezetten rossz ötlet.

A dokik azt mondják, inkább egyél, ha éhes vagy. A Scientific American ráadásul odáig megy, hogy arra bátorít:

Etesd a lázad!

És persze a folyadékbevitelt se hanyagold.

20 – A legjobb szomjoltók a sportitalok.

Mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas és cukros löttyök, akár még a limonádé is, nem túl egészségesek. De a márkás sportitalok reklámjai olyan sikeresen elhitették velünk, hogy lehúzni ezekből egy palackkal, akár rendszeres futás alkalmával, pótolja az elektrolit-vesztést.

De a legtöbbünk számára túl sok cukor van ezekben az italokban, hacsak nem edzel keményen. Az alacsonyabb kalóriás változatok is megjelentek már a piacon, de azoknál is jobb a sima víz hörpintése.

21 – A kávé és a sör vízhajtó.

Nagy mennyiségben ez így is van. De egy tanulmány kimutatta, hogy egy csésze kávé vagy pohár sör még nem szárít ki senkit. A mértékletes fogyasztásuk nagyjából a vízivással egyenértékű hatású.

22 – A tej élet, erő, egészség.

via GIPHY

Ezt a régi szlogent generációk szajkózzák. A felnőtteknek napi három pohár tej fogyasztása javasolt, a kálcium és a D-vitamin bevitele miatt. Közben pedig tanulmányok mutatták ki, hogy a több tej ivása nem véd meg a csonttörésektől. A tej ízletes, de mégsem varázsital. Ráadásul dehidratáló hatása van, de a szomjat jobban oltja még a víznél is.

23 – A tojás felviszi a koleszterin szintet.

A tojásban valóban sok a koleszterin. A legtöbbünknek azonban ez nem számít, ugyanis egyre nagyobb számú tanulmány mutatja azt ki, hogy ennek a vegyületnek a napi szintű fogyasztása nincs hatással a vér zsírosságára.

via GIPHY

24 – A zsír hízlal.

Az alacsony zsírtartalmú ételek mennybe menetele a zsíros ételek démonizálásából következik. Egy cukorgyártó cég tudományra való hatásának eredménye lett az, hogy száműzték a telített zsírsavakat az étrendből, feljöttek viszont a cukrok és a telítetlen zsírsavak, amelyek szintén nem túl kedvezőek a szervezetnek.

Pedig az egészséges zsírokra szükségünk van továbbra is, a kulcs a mértéletességen van itt is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.