Egészség

Hámlani csak óvatosan, szépen?

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.05 | 06:47

Megérkezett a kánikula, egyre jobban küldenek a napsugarak. A napégés kellemetlen velejárója a hámlás – de meddig egészséges, és mikor van szükség orvosra?

Forrás: 123rf.com

Nem elég, hogy leégtünk a napon, rákvörösek vagyunk és fájdalmaink vannak – amikor a kellemetlen tünetek múlni kezdenek, felváltja őket a bőr hámlása. A bőr válik le a hátunkon és a karunkon, nem győzzük eltüntetni a nyomokat. Látványra nem túl szép, de ennél lényegesebb, hogy milyen hatással van ez az egészségünkre?

Ha nem vigyáztunk és leégtünk, nemcsak a káros napsugárzásnak tettük ki magunkat – bőrpír, erős fájdalom, duzzanat, hólyagképződés és hámlás is lehet az eredmény, a napszúrásról nem is beszélve.

A következményt akkor kezdjük érezni, amikor a bőr fáj és viszket is. Majd pedig elkezd hámlani. Fontos, hogy a napozás után kialakuló vörös, gyulladt, hámló bőrt napozás utáni kozmetikumokkal kezeljük, vagy egyszerű, hidratáló hatású testápolóval. Óvjuk a bőrt a további napozástól, amíg teljesen meg nem gyógyul.

Forrás: 123rf.com

A hámlás sajnos maradandó nyomokat hagyhat testünkön. A napon valósággal megpörkölődött bőr fáj, viszket, majd néhány nap elteltével korpázó jelleggel vagy pikkelyesen hámlik. A sérült hám néhány nap múltán nagy lemezekben kezd leválni, és a  kellemetlen viszketés mellett a bőr tarka lesz!

Ez a fényártalom jele: gyakran már ekkor láthatóvá válik. Megjelenik a foltos, apró pigmentáció. A többszöri napégés késői jelei ezek a szeplők, lentigók. Nem csak nem túl esztétikusak, de azt is jelzik, hogy kezdenek kimerülni a bőr fénykárosodást kijavító mechanizmusai, vagyis egyre nő a daganatképződés kockázata!

A hámlásnak semmiképp se essünk neki: ne vakarjuk, dörzsölgessük, mert fennáll a fertőzés veszélye, illetve a hegesedésé!

Forrás: 123rf.com

Más, ha a testen pörsenések jelentkeznek: ezek napallergiára utalnak. A kiütések leginkább a karokon, dekoltázson, kézfejen és a lábon jelentkeznek. Ilyenkor pár napig ne nagyon tartózkodjunk napos helyen, inkább hűvösben, elzárt szobában legyünk. Fogyasszunk sok C-vitamint, magas antihisztamin-tartalmú krémekből pedig ajánlott sokat használni!

napallergia akut tünetei közé tartozhat azonban a napégéshez hasonló bőrelváltozás, bőrpír,  hólyagok, csomók, ekcémaszerű elváltozás, duzzanattal, hámlással és levedzéssel.

Enyhe leégés miatt nem kell orvoshoz menni, de ha a bőr sötétvörös és hólyagosodik, akkor mindenképpen forduljunk hozzá! Nem szabad a hólyagokat szurkálni, mert még több baktériumot viszünk a bőr alá, és ez fertőzésveszélyes!

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló