Egészség

Rossz hírünk van: már az egészen laza piázás is súlyosan leépíti az agyad

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.15 | 12:13

Beszívunk néhány fincsi kis sört? Lehet, hogy ez indít el az agyunkban néhány nem túl jó folyamatot hosszú távon - állítja egy új tanulmány. A pontos hatásmechanizmus ugyanakkor egyelőre még tisztázatlan.

Ma már széles körben és társadalmilag elfogadott, hogy a túl sok szesz árt az embernek. De legalább ennyire elterjedt a népi bölcsesség, hogy ésszel fogyasztva nem okoz bajt az alkohol. Egy pohár sör a hölgyeknek, kettő az uraknak még simán bele kell hogy férjen a napi diétába. De egy most publikált tanulmány szerint ez a szint (heti 8-12 ital) már összefüggésbe hozható mérhető szintű negatív agyi folyamatokkal, némi leépüléssel is.

A kutatók 550 londoni és oxfordi lakost fektettek be egy MRI készülékbe. A célcsoportot azonban tudatosan választották ki. Kifejezetten állami alkalmazottakat kértek fel, akiket rendszeresen, ötévente vizsgáltak meg 1985 óta, hogy feltérképezzék az egészségügyi állapotuk változását. Beleértve az alkoholfogyasztásukat és annak szervezetre gyakorolt hatásait. Ez a három évtizedes kutatás lehetőséget biztosított a kutatóknak arra, hogy összefüggést állapítsanak meg a piázási szokások és az agyi működés között.

A kutatás szerint tehát 30 felett már az egészen visszafogott italozás is a hippokampusz degenerációját és zsugorodását okozhatja, leépülhet a szürkeállomány, és visszafejlődhet az agy tájékozódásért felelős része és a memóriánk.

Lényegében tehát elmondható:

Minél többet iszik valaki, annál kisebb lesz a hippokampusza!

Az Oxfordi Egyetem kutatói még azt is megállapították, hogy aki heti egy italnál többet iszik meg, annak 0,01 százalékkal zsugorodhat a hippokampusza. (Az öregedés évente 0,02-vel csökkenti amúgy.)

via GIPHY

Az ellenvélemények szerint a minta nem volt tiszta, hiszen a kutatásban jellemzően néhány száz londoni vett rész, s ők is középosztályból, így nem lehet az egész népességre vonatkozó tényeket megállapítani. Ugyanakkor az is igaz, hogy mivel a kísérlet önkéntes alapú volt, a gyaníthatóan alkesz alanyok egyre inkább kikoptak a kísérletből, s nem jelentek meg a vizsgálatokon.

A kutatók egyelőre azt sem tudják, hogy a csökkenés miért csak a jobb oldali hippokampusz esetében tapasztalható. Annyi azonban bizonyos, a piázás egészséges mértékéről alkotott elképzeléseinket meg kell változtatnuk.

Meg kell értenünk, hogy az alkoholfogyasztási szokásaink közvetlen kihatással van az egészségünkre. Tetszik, nem tetszik, de ezt el kell fogadnunk!

A kutatók nem akarnak befolyásolni senkit, csak szeretnék, hogy a megtévesztő tanácsok helyett az emberek a valós tények ismeretében hozhatnák meg döntéseiket azzal kapcsolatban, hogy mennyit és milyen gyakran isznak.

Forrás: pixabay.com/Alexas_Fotos CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló