Környezet

Ivarsejtek az okai annak, hogy kevesebbet élnek a férfiak?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.16 | 19:33

Meglepő eredményre jutott egy kutatás, mely szerint magyarázatot adhat a nők és férfiak közötti élettartam különbségére az ivarsejtek mérete.

Ivarsejtekben keresendő, hogy miért tér el egymástól a nők és a férfiak élettartama –erre az eredményre jutott egy új kutatás. A legnagyobb és a legkisebb sejtek közötti különbség lehet ennek a magyarázata – írta meg a qubit.hu a Guardian cikke alapján.

A japán kutatók vizsgálata alapján a petesejtek és a hímivarsejtek méretének különbsége hozzájárulhat ahhoz, hogy a férfiak általánosságban kevesebb ideig élnek, mint a nők.

A szakemberek vágóhalakat vizsgáltak, s ennek során jutottak arra a következtetésre, hogy a hím- és a nőstényegyedek élettartamának eltérésében szerepet játszhat az ivarsejtek fejlődése. A gerinces állatok esetében az ivarsejtek képződéséért felelős sejtek tehetnek a különbségekről.

Vágóhalakat vizsgáltak a kutatók az ivarsejtek és az élettartam kérdésében – Fotó: Youtube

Ishitani Tohru és munkatársai a Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerint eltávolították a kísérleti állatokból ezeket a sejteket, s elérték, hogy azok élettartama megközelítőleg egyenlő legyen.

Mint a kutatók írták, a vágóhalak körülbelül 2 hét alatt elérik az ivarérettséget, teljes élettartamuk pedig csupán pár hónap – biológiai és öregedési folyamataikat illetően azonban hasonlóak más állatokhoz.

A szakemberek az embereknél is nyilvánvaló különbséget kerestek: az ivarsejtek eltérése ilyen a férfiak és a nők között.

Miután az állatoknál az ivarsejt-képződést blokkolták, a hímek egészségesebbé váltak, míg a nőstényeknek leesett az ösztrogénszintje és megnőtt az élettartama. A halálozási életkor elkezdett egymáshoz közelíteni.

Ishitani Tohru és munkatársai úgy gondolják, hogy az embereknél az állatokhoz hasonló folyamatokról lehet szó. Bíznak abban: kutatásaik utat törhetnek ahhoz, hogy az öregedéshez vezető folyamatokat minél jobban megismerjük.

(Via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Kórházba került Ian McKellen
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 18.