Környezet

Ivarsejtek az okai annak, hogy kevesebbet élnek a férfiak?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.16 | 19:33

Meglepő eredményre jutott egy kutatás, mely szerint magyarázatot adhat a nők és férfiak közötti élettartam különbségére az ivarsejtek mérete.

Ivarsejtekben keresendő, hogy miért tér el egymástól a nők és a férfiak élettartama –erre az eredményre jutott egy új kutatás. A legnagyobb és a legkisebb sejtek közötti különbség lehet ennek a magyarázata – írta meg a qubit.hu a Guardian cikke alapján.

A japán kutatók vizsgálata alapján a petesejtek és a hímivarsejtek méretének különbsége hozzájárulhat ahhoz, hogy a férfiak általánosságban kevesebb ideig élnek, mint a nők.

A szakemberek vágóhalakat vizsgáltak, s ennek során jutottak arra a következtetésre, hogy a hím- és a nőstényegyedek élettartamának eltérésében szerepet játszhat az ivarsejtek fejlődése. A gerinces állatok esetében az ivarsejtek képződéséért felelős sejtek tehetnek a különbségekről.

Vágóhalakat vizsgáltak a kutatók az ivarsejtek és az élettartam kérdésében – Fotó: Youtube

Ishitani Tohru és munkatársai a Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerint eltávolították a kísérleti állatokból ezeket a sejteket, s elérték, hogy azok élettartama megközelítőleg egyenlő legyen.

Mint a kutatók írták, a vágóhalak körülbelül 2 hét alatt elérik az ivarérettséget, teljes élettartamuk pedig csupán pár hónap – biológiai és öregedési folyamataikat illetően azonban hasonlóak más állatokhoz.

A szakemberek az embereknél is nyilvánvaló különbséget kerestek: az ivarsejtek eltérése ilyen a férfiak és a nők között.

Miután az állatoknál az ivarsejt-képződést blokkolták, a hímek egészségesebbé váltak, míg a nőstényeknek leesett az ösztrogénszintje és megnőtt az élettartama. A halálozási életkor elkezdett egymáshoz közelíteni.

Ishitani Tohru és munkatársai úgy gondolják, hogy az embereknél az állatokhoz hasonló folyamatokról lehet szó. Bíznak abban: kutatásaik utat törhetnek ahhoz, hogy az öregedéshez vezető folyamatokat minél jobban megismerjük.

(Via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló