Egészség

Ezt teszi velünk a cukormentes kóla egy óra alatt

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.19 | 08:18

A cukormentes kóla fogyasztása utáni egy órában ilyen folyamatok mennek végbe a fogyasztóban.

Kép: 123rf

Niraj Naik gyógyszerész pontosan tudja, hogy a kólában található anyagok hogyan hatnak a szervezetünkre. Naik a Mirror ír kiadásának elárulta, hogy a cukormentes verzió elfogyasztása utáni egy órában milyen folyamatok mennek végbe bennünk.

20 perc után

Miután megittuk a cukormentes kólánkat, a szervezetünk nagy valószínűséggel „zsírraktározási módra” vált át. A gyógyszerész a Nurses’ Health Study tanulmányaira utal, amelyek szerint a kólafélék növelik a magas vérnyomás és a kettes típusú diabétesz kockázatát. Bár a cukormentes kólában kevesebb cukor van, vagy egyáltalán nincs benne, ennek ellenére van rá esély, hogy beindítja ugyanazokat a folyamatokat, mint a cukros verzió.

A klasszikus kólához hasonlóan a diétás is kiválthatja az inzulintermelést, ami a fent említett raktározó üzemmódba állítja a szervezetünket.

– mondja Naik.

40 perc után

Naik szerint ha a szánkban sokáig jelen van az ital, még ha keveset is iszunk belőle, az rossz hatással lehet a fogainkra, arról már nem is beszélve, hogy a koffein és az aszpartám kombinációjának köszönhetően súlyos, drogfüggőséghez hasonló függés alakulhat ki. Ha rendszeresen kólázunk, akkor a felszabaduló excitotoxinoktól (serkentő hatású neurotoxinoktól) hamar kimerülhet az agyunk, ettől ingerlékenyekké és agresszívakká válhatunk.

60 perc után

Egy óra elteltével a fogyasztó éhesebb és szomjasabb lesz, mint korábban, és nagyobb valószínűséggel nyúl egy újabb cukros üdítő vagy valamilyen édesség után.

Soha nem csillapítja a szomjat, mivel inkább dehidratálja, mint hidratálja a testet. A létfontosságú víz hiánya gyenge koncentrációhoz és fáradtsághoz vezet.

– folytatta a gyógyszerész.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló