Életmód

A hőguta tünetei – ezt tedd, ha vészhelyzet van

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.04 | 15:32

A forró időjárás beköszöntével néha előfordul, hogy hőkimerülést vagy hőgutát kapunk. Ezeknek az állapotoknak különféle ismérvük van. De tehetünk is ellene.

A nyár beköszöntével az időjárás egyre melegebbé válik, ami megnöveli a rosszullétek kockázatát. Fontos tudni, hogy melyek a hőkimerülés és a hőguta tünetei, mert nagy bajt előzhetünk meg, ha tudjuk, mit kell tennünk ilyenkor.

A hőkimerülés a szervezet túlmelegedésének következménye, amelyet a napon töltött idő, a fizikai aktivitás, a nem megfelelő folyadékpótlás vagy a forró környezet okozhat – írja a dw.com. Tünetei: fejfájás, forróságérzet, vörös arc, bőséges izzadás, lassú mozgás, fáradtság, hányinger, hányás, szédülés, ájulás.

A nagy melegben könnyen hőkimerülést vagy hőgutát kaphatunk/Fotó: 123rf.com

Hőkimerülés esetén vigyük a beteget hűvös, árnyékos helyre. Adjunk neki hideg vizet vagy sportitalt. Hűtsük le a testét hideg, nedves törlőkendőkkel. Súlyos esetekben orvosi ellátásra lehet szükség.

A hőguta a hőkimerülés súlyosabb formája, amely életveszélyes is lehet. A testhőmérséklet 41°C fölé emelkedhet, és a szervezet hőmérséklet-szabályozó rendszere leáll. Tünetei: tudatzavar, erős fejfájás, szédülés, álmosság, görcsrohamok, hányás, hasmenés, alacsony vérnyomás.

Ha hőguta tünetei jelentkeznek, azonnal hívjuk a mentőket. Vigyük a beteget hűvös, árnyékos helyre. Hűtsük le a testét hideg vízzel, jeges fürdővel vagy átázott ruhával. Adjunk neki folyadékot, ha eszméleténél van. Távolítsuk el a felesleges ruházatot. Ha eszméletlen, de lélegzik, helyezzük stabil oldalfekvésbe. Ellenőrizzük a légzést és a tudatot. Ha nem lélegzik, kezdjük meg az újraélesztést.

A hőkimerülés és a hőguta is megelőzhető. Tippek: kerüljük a napon tartózkodást a legmelegebb napszakokban (10-16 óra között). Viseljünk világos színű, laza ruházatot. Védjük a fejünket kalappal. Igyunk sok folyadékot, még akkor is, ha nem érezzük szomjasnak magunkat. Kerüljük az alkoholt és a koffeint. Ne végezzünk megerőltető fizikai tevékenységet forró időben. Figyeljünk az idősekre, a krónikus betegekre és a gyermekekre, akik fokozottan ki vannak téve a kockázatnak.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló