Egészség

Magas kor – magas élet, ezt tedd, ha száz évig szeretnél élni.

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.19 | 06:46

Bis 100? Vagy akár még több évet is kimaxolnál?

Hogy elérjük ezt a szép kort, ahhoz pár okosságot találunk az Uproxx oldalán. Hacsak nem vagy éppen Hegylakó, akkor szükséged is lehet ezekre a túlélő tippekre. Egy évszázada a várható élettartam épp, hogy az ötvenet súrolta, ma már a 80+ is belefér, és az élet minősége is jócskán javult.

via GIPHY

Ha nem állnál meg a 80-nál, akkor még akár két évtizedet is hozzácsaphatnál, és ehhez nem kell túlságosan megerőltetned sem magad. Amit eddig is vélhetően tudtál, az az, hogy érdemes egészségesen étkezned (a gyorskajákat jobb letenni), és valami testedzést gyakorolnod. Nem árt kialudni magad, az elmédet írással és olvasással élesíteni, illetve számottevő közösségi életet élned.

Ha ez túl szigorúnak tűnik, akkor kicsit ereszthetsz is a gyeplőn, főleg ha élvezed a gyorséttermek kínálatát, az iszogatást, és a kellő mennyiségű alvás se mindig jön össze.

Rengeteg bor

Egy francia asszony nemrégiben ünnepelte a századik szülinapját, és bizony, nem egyszer nézett a pohár fenekére. A mainei Florence Bearse korán kezdte, és gyakran művelte a borivást:

Szeretem a boromat. Véletlenül se vegyétek el tőlem.

Napi három nyers tojás

Az áprilisban elhunyt Emma Morano halála előtt elárulta, mi játszhatott szerepet abban, hogy megélhetett 117 évet. Az idős hölgy a nyers tojásra esküdött, akárcsak Rocky Balboa. Fiatalon kapott rá, mikor orvosa vérszegénység ellen ezt javasolta. Nagyjából százezer tojást fogyaszthatott el a hosszú élete alatt, illetve fontos tényező lehet még az is, hogy sohasem ment férjhez.

Gin-tonic

Ez a kiváló nyári koktél szinte varázserővel bír. Briton Mabel Jackson, aki szintén belépett már a százasok klubjába, torkán napi hat(!) ilyen ital csúszik le, de ezt az itókát maga az angol királynő sem veti meg:

Kettőt az ebédhez kortyolok el, a harmadik a délutáni tea és keksz mellé jár. A további hármat estefelé iszom meg, miközben kötögetek.

Valamit jól csinálhat ez az asszony, ha heti egy üveggel el is tüntet ebből az alkoholból. Vagy mégis igaz, hogy a szesz tartósít?

via GIPHY

Síelés

George Jedenoff nemrégiben fújt el száz gyertyát a tortáján. De ahelyett, hogy egy karosszékben heverészne, az idős úr Utahban kapcsolódik ki.

via GIPHY

A Snowbird Ski Resortban múlatja az időt családjával, ahol együtt síelnek. Közel 60 éve csatolja fel a léceket, amióta egy munka miatt ebbe az államba költözött.

43 évesen kezdtem el síelni, és mondhatom, hogy okosan döntöttem. Ez a legegészségesebb és élvezetesebb módja annak, hogy megérjük a százat. Főleg, ha ép bőrrel megúszod a lesiklásokat.

Fiatalabb társ

Daisy Dunnett szerint sokat javít a kondíciónkon, ha egy fiatalabb személlyel kötjük össze az életünket. A százat betöltött hölgy férje “még csak” a 68. évét tapossa.

Neki köszönhetem, hogy még itt vagyok. Ha már benne vagy a korban, akkor tudod, hogy könnyebb volna néha feladni. A kapcsolatunk az oka, hogy maximálisan élvezem az életet.

A pár mostanában ünnepelte a 18. házassági évfordulóját.

Olasz kaja

A New Jerseyben élő matróna, Grace Rose De Simone hosszú évtizedek óta mediterrán menün él:

Ravioli és spagetti, gyümölcsök, és rengeteg olvasás, hogy frissen tartsam az elmémet.

Családja az olaszországi Abruzzoból ered, és a hölgy szívesen főz ottani specialitásokat. Húsvéti bárány és tojás, sertéssült, házi tészta és húsgolyók is ott vannak az étlapjukon.

via GIPHY

Miller High Life

Az englewoodi Agnes Fenton nemcsak hogy betöltötte a mágikus százat, de már 111 éve boldogítja New Jersey állam lakóit. Az ő favoritja a „sörök pezsgője”, a Miller High Life. Napi három üveggel is legurít az idős hölgy ebből az alkoholból, és ha ez még nem volna elég, egy-egy kupica viszkit is ráküld. Azt gondolnánk, hogy ennyi pia az évtizedek során inkább árt, mint használ… De ez az amerikai asszonyság szemmel láthatóan él és virul!

Nyitókép: Pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.