Egészség

4 para dolog, ami futás közben történik a testedben

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.10 | 13:52

Az ember teste sok mindent kibír, de nem arra lett tervezve, hogy sokáig fusson. Vannak elképesztő teljesítményt felmutató sportolók, de ahhoz, hogy akár csak megközelítsük őket, nagyon sokat kell edzenünk.

Forrás: pixabay.com/ianwakefield1967 CC0

Egy maraton 42 195 méter hosszú. A legenda szerint, Pheidippidész az első futó, aki értesítette a görög seregek győzelméről az athéniakat, holtan esett össze a táv egyhuzamban történő lefutása és a hír átadása után. Annyi bizonyos, hogy ezen a távon már elég durva dolgok történnek az ember testében, ezért csak a felkészültek vágjanak neki.

Lázba hajszolod a tested

via GIPHY

Futás közben folyamatosan emelkedik a tested hőmérséklete, a belsőnk akár 38-39 fokig is felhevülhet. Ezért a tested folyamatosan izzad, hogy lehűtsön. Egyszerűen lehetetlen pótolni az így elvesztett folyadékot futás közben, ezért egyre inkább dehidratálódik az emberi test, és egyre nehezebb lesz lehűtenie magát. Az eredmény a lázszerű testhőmérséklet lesz.

Kockáztatod a hipotermiát

via GIPHY

Amint abbahagyod a futást, a tested elkezdi leadni a hőt. Ha a környezet hőmérséklete túlságosan alacsony, azt kockáztatod, hogy túl gyorsan veszítesz a tested hőmérsékletéből. Ez hipotermia kialakulásához is vezethet. A profi futók ezért viselnek termotakarókat a nagyobb távok után.

Túlságosan megterheled a vesédet

via GIPHY

Egy tanulmány kifejezetten a vesét vizsgálta, és megállapította, hogy egy maratont lefutó sportolók 82 százalékának rövid időre rendellenes működést produkáltak a veséi. Vagyis abbahagyták a méreganyagok kiválasztását. A sportolók testének általában két hétre volt szüksége ahhoz, hogy rendbe hozzák magukat.

Szó szerint kiéhezteted a tested

via GIPHY

Általában az ember 2000 kalóriányi glükózt tárol a testében. Kilométerenként 50-et használsz fel, ezért a maraton végére elfogynak az elraktározott energiatartalékok, és az ember agya riadót fúj: azonnal állj le és szerezz energiát. Ha legyőzöd az elemi késztetést és túljutsz a holtponton, durvább munkába fognak az izmaid. Mondjuk erre felkészülhetsz, ha a futást megelőzően  olyan ételeket eszel, melyekkel több energiaforrást tudsz elraktározni.

Azt tudtátok, hogy évente a Földön több százezer ember fut le egy maratont? Nem lehetetlen, de fel kell készülni rá alaposan.

Forrás: pixabay.com/ianwakefield1967 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló