Egészség

Férfiak rémálma: mi áll a kopaszodás hátterében, ha nem a genetika?

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.10 | 16:18

Vannak férfiak, akiknek már húszéves korukban hullik a hajuk, míg mások aggastyánként is Kóbor János és Faludy Gyuri bácsi hajkoronájával dicsekedhetnek. Vajon minden esetben a genetika áll a dolgok hátterében, vagy az életmód is meghatározó tényező lehet, ha a kopaszodásról van szó? És egyáltalán: a te hajad vajon miért hullik, van innen visszaút?

Genetika

Tény, hogy a férfiak hajvesztésének hátterében 95 százalékban a genetika áll. Nézd meg a család férfitagjait, és látni fogod, mi vár rád: ha a nagyapád, az édesapád és a bátyád korán kezdtek kopaszodni, nagy valószínűség szerint veled is ez történik majd. Ez teljesen normális: igen, vannak férfiak, akik már húszévesen erősen kopaszodnak, míg mások még a hatvanas-hetvenes éveikben is dús hajkoronával rendelkeznek. A jó hír az, hogy egy bőrgyógyász egy igen egyszerű vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy a kopaszodás hátterében a genetika áll-e, vagy inkább valami egészen más. Az „egészen más” az, amin könnyű segíteni, de manapság már a természetes kopaszodás is visszafordítható, ha valaki képtelen így elfogadni magát.

Túl sok stressz

A krónikus stressz gyakran vezet extrém hajhulláshoz, amit sokan kevernek a genetikus eredetű kopaszodással. A telogén effluvium egy minden bizonnyal stresszel összefüggő állapot, amely állandó kopaszságot vagy kiterjedt kopasz foltokat okozhat a fejbőrön. Mivel elsősorban a nőket érinti, férfiak esetében gyakran nem végzik el a megfelelő teszteket, hogy kizárják, ezért a telogén effluvium kezeletlen marad. Természetesen orvosi segítségre van szükség ahhoz, hogy a problémát megállapítsák és kezeljék: ha az utóbbi időben sok stressz ért, ez is oka lehet a hajvesztésednek.

A nem megfelelő étrend

Az A vitamin hiánya hajhulláshoz vezet, de ugyanígy a megfelelő ásványi anyagok hiánya is korai kopaszságot eredményezhet a férfiak esetében. Fontos, hogy odafigyelj az étrendedre, kerüld az extrém diétákat (akkor is, ha fogyni szeretnél vagy versenyre készülsz), és ügyelj arra, hogy a megfelelő étrendkikészítőkkel pótold a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezeknek a hiányát nem csak a hajad, de a bőröd is tükrözheti. Kerüld a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást is.

Hormonalapú szerek fogyasztása

Rengeteg testépítő nyúl hormonalapú készítményekhez – például anabolikus szteroidokhoz –, hogy mielőbb elérjék a kívánt testalkatot és izomerősséget. A gond csak az, hogy ezek a hormonoknak az egyik leggyakoribb mellékhatása a kopaszodás idejének előrehozása és felgyorsítása: nem véletlen, hogy a legtöbb testépítő kopaszra borotválja a fejét, hogy eltüntesse a szakaszos hajhullás jeleit. Kerüld a hormonalapú szereket, és konzultálj a háziorvosoddal is, ha szeretnél komolyabban foglalkozni a testépítéssel, hiszen ezeknek a szereknek nem csak a kopaszodás tartozik a veszélyes mellékhatásai közé…

Fogászati problémák

Egy-egy gyulladt fog, törött bölcsességfog vagy más szájsebészeti probléma gyakran vezethet kopasz foltokhoz a fejbőrön vagy éppen extrém hajhulláshoz. Fontos, hogy rendszeresen járj fogorvoshoz, akkor is, ha éppen nincs semmilyen panaszod: ő meg tudja mondani azt is, hogy a már kialakult kopaszságnak van-e köze a rágószerveid aktuális állapotához. Ha hiszed, ha nem, a válasz gyakrabban igen, mint hinnéd!

A haj nem megfelelő gondozása

Sok férfi hajlamos azt hinni, hogy a balzsamok és a hajvédő szérumok olyan huncutságok, amelyeket a szépségipar kizárólag a nők pénztárcájának csapolására fejlesztett ki. Ugyanakkor természetesen a férfiaknak is szükségük van arra, hogy a hajtípusoknak megfelelő ápolást válasszák, és odafigyeljenek hajuk gondozására. Beszéld meg a fodrászoddal, hogy milyen sampont és balzsamot ajánl, és soha ne menj vizes hajjal a hidegre, hiába van két centis frizurád.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.