Egészség

A salátától marad fiatal az agyunk

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.02 | 07:46

A zöldség mellett a zöldtea is hatásos.

Illusztráció: Pixabay.com

A zöldségfogyasztásnak rengeteg előnye van, hiszen sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (fehérjét, vasat, rostot, stb.). A Neurology szaklapban nemrég publikált tanulmány szerint a rendszeres zöldségfogyasztás az agyunkra is pozitív hatással van.

Napi 1-2 adag leveles zöld elfogyasztása javítja az emlékezőképességet, és az általános kognitív készségeket.

A kutatás során Martha Clare Morris a Rush University Medical Center táplálkozási epidemiológusa és kollégái 960 58 és 99 év közötti alanyt vizsgáltak meg közel 5 év alatt. A résztvevők egy, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, melyben rákérdeztek arra, milyen gyakorisággal fogyasztanak spenótot, kelkáposztát, salátát.

A csapat további 10 évig figyelte meg az alanyokat, és azt találták, hogy akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak leveles zöldeket, azok agyi képességei a kb. 11 évvel fiatalabbak agyi képességeivel voltak egyenértékűek.

Morris és csapata kutatása csupán megfigyelés volt, így semmi konkrétat nem tudnak arról, hogyan hatnak a leveles zöldek az agyra – csak egyfajta összefüggést állapítottak meg eddig. Továbbá a kísérlet során nem tesztelték a fiatalabb korosztályt, sőt, csupán fehérbőrű alanyokkal dolgoztak. Mindennek ellenére Morris állítja, a napi rendszerességű zöldségfogyasztás egy egyszerű ás hatásos módja lehet a memóriavesztés megelőzésére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.