Egészség

Olyan halálos lehet a túlalvás, mint az alkoholizálás vagy a dohányzás

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.05 | 14:48

Nem érdemes túl sokat aludni egy ausztrál kutatás szerint, úgy találták, hogy a túl sok alvás épp úgy korai halálhoz vezethet, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás vagy éppen a dohányzás.

Unsplash

Leginkább azok számítanak veszélyeztetettnek, akik sokat alszanak és ülnek: ők négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalon, mint normális alvásritmusú és mozgásigényű társaik. Ez épp olyan rossz arány, mintha rendszeresen alkoholizálnának vagy pöfékelnének.

A Sydney-i Egyetem  kutatása a túl sok ülés és alvás együttes hatását vizsgálta, amelynek veszélyeire korábban még egyetlen tanulmány sem mutatott rá. “Nem elsősorban a 9 óránál több alvás az, ami igazán aggasztó, hanem az az élethelyzet, amikor az alany emellé még keveset is mozog” – állítja a kutatást vezető Dr. Meody Ding, az egyetem munkatársa.

A szakember és csapata a kutatás során több mint 230 ezer 45 évesnél idősebb résztevő adatait vizsgálta: az alvással és a mozgással töltött időn kívül az is fontos szempont volt, hogy vannak-e káros szenvedélyei a résztvevőknek. Így derült ki, hogy a legveszélyesebb trió az alkoholizmus és a dohányzás mellett a túl sok alvás, a sok ülés és a kevés mozgás.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.