Egészség
Millió dolláros üzlet a hús nélküli hamburger
Kiépült, az emberekbe beivódott hamburgerfétis kell ahhoz, hogy egy cég azzal reklámozhassa magát, hogy ők tudnak olyan vegaburgert készíteni, ami úgy "vérzik", mint az igazi húsból készült.
A legnagyobb amerikai húsfeldolgozó vásárolta be magát a “véres” vega húspogácsát gyártó startupba. Jobban nőnek a növényalapú élelmiszereket áruló cégek, mint az élelmiszerpiac. A tücsök pedig haszonállat lesz. Minden megváltozik, amit az evésről gondoltunk.
Kezdjük egy kitérővel: a véres hús se véres valójában, a nem teljes kiszáradt húsban víz van, amit egy mioglobin nevű oxigénkötő fehérje színez vörösesre, ami az izomszövetekben található.
De vissza a véres vegaburgerhez, mert ez az élelmiszerstartupok egyik új szent grálja. Az Impossible Foods nevű startup nyár közepén már végigturnézta a sajtót azzal, hogy a húsból készült hamburgertől megkülönböztethetetlen, növényi alapanyagokból készült pogácsát képesek gyártani. A hívószó akkor is az volt, hogy a zöldségpogácsa még vérzik is.
És hogy ez miből készül? Borsó fehérje izolátum, mechanikusan sajtolt repceolaj, finomított kókuszolaj, víz, élesztő kivonat, maltodextrin, természetes ízanyagok, gumiarábikum, napraforgóolaj, só, borostyánkősav, ecetsav, nem-gom módosított keményítő, bambuszból származó cellulóz, metilcellulóz, burgonyakeményítő, céklalé-kivonat (színező), aszkorbinsav (a színtartás miatt), citrusgyümölcs-kivonat, zöldségből származó glicerin – írja egy másik, hasonló álhúst készítő cég, a Beyond Meat oldala.
A startupban ekkor már 80 millió dollárnyi kockázati tőkebefektetés volt, ami amúgy tökéletesen érhető. A matek azt mutatja, hogy a Föld minden lakója számára nem tudunk húst termelni, ráadásul a húsipar marhára – isten látja a lelkem, nem szóviccnek szántam! – nem környezetbarát. (És akkor az állatbarátságát még nem is feszegettük.)
A húscégeket is érdekli a növénybiznisz
Az Impossible azonban nincs egyedül a piacon, a Beyond Meat is ugyanazért a célért küzd. Ráadásul ebbe a cégbe vásárolta be magát egy öt százalékos tulajdonrész erejéig a Tyson Foods, Amerika egyik legnagyobb húsipari cége. A Tysonnak 2015-ben 41,3 milliárd dollár bevétele és 864 millió dollár profitja volt, szóval van miből költenie. Az üzlet részleteit nem hozták nyilvánosságra, így nem tudni, hogy a tulajdonrészért mennyit fizettett a Tyson.
A New York Times szerint azonban a növényalapú ételekkel foglalkozó cégek jó befektetésnek tűnnek. A Plant Based Foods Association lobbiszervezet, amelynek a Beyond Meat is a tagja, jelentése szerint a csoport tagjai 4,9 milliárd dollár értékben adtak el növényi élelmiszert a húsevő amerikaiaknak, és jobb növekedési ütemet mutattak, mint az élelmiszeripar úgy általában.
Aggodalomra nincs amúgy ok, aki esetleg irtózik a zöldségektől, annak is jut majd protein a jövőben. Már egészen remek tücsökalapú müzliszeletek vannak.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.