Egészség

Millió dolláros üzlet a hús nélküli hamburger

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.11 | 17:24

Kiépült, az emberekbe beivódott hamburgerfétis kell ahhoz, hogy egy cég azzal reklámozhassa magát, hogy ők tudnak olyan vegaburgert készíteni, ami úgy "vérzik", mint az igazi húsból készült.

A legnagyobb amerikai húsfeldolgozó vásárolta be magát a “véres” vega húspogácsát gyártó startupba. Jobban nőnek a növényalapú élelmiszereket áruló cégek, mint az élelmiszerpiac. A tücsök pedig haszonállat lesz. Minden megváltozik, amit az evésről gondoltunk.

Kezdjük egy kitérővel: a véres hús se véres valójában, a nem teljes kiszáradt húsban víz van, amit egy mioglobin nevű oxigénkötő fehérje színez vörösesre, ami az izomszövetekben található.

Gabona és krumpli is van az Impossible műhúsában
Gabona és krumpli is van az Impossible műhúsábanfotó: Impossible Foods

De vissza a véres vegaburgerhez, mert ez az élelmiszerstartupok egyik új szent grálja. Az Impossible Foods nevű startup nyár közepén már végigturnézta a sajtót azzal, hogy a húsból készült hamburgertől megkülönböztethetetlen, növényi alapanyagokból készült pogácsát képesek gyártani. A hívószó akkor is az volt, hogy a zöldségpogácsa még vérzik is.

grilledburger
Ez egy vegaburger, ugye hogy nem is látszik rajta?fotó: Beyond Meat

És hogy ez miből készül? Borsó fehérje izolátum, mechanikusan sajtolt repceolaj, finomított kókuszolaj, víz, élesztő kivonat, maltodextrin, természetes ízanyagok, gumiarábikum, napraforgóolaj, só, borostyánkősav, ecetsav, nem-gom módosított keményítő, bambuszból származó cellulóz, metilcellulóz, burgonyakeményítő, céklalé-kivonat (színező), aszkorbinsav (a színtartás miatt), citrusgyümölcs-kivonat, zöldségből származó glicerin – írja egy másik, hasonló álhúst készítő cég, a Beyond Meat oldala.

A startupban ekkor már 80 millió dollárnyi kockázati tőkebefektetés volt, ami amúgy tökéletesen érhető. A matek azt mutatja, hogy a Föld minden lakója számára nem tudunk húst termelni, ráadásul a húsipar marhára – isten látja a lelkem, nem szóviccnek szántam! – nem környezetbarát. (És akkor az állatbarátságát még nem is feszegettük.)

A húscégeket is érdekli a növénybiznisz

Az Impossible azonban nincs egyedül a piacon, a Beyond Meat is ugyanazért a célért küzd. Ráadásul ebbe a cégbe vásárolta be magát egy öt százalékos tulajdonrész erejéig a Tyson Foods, Amerika egyik legnagyobb húsipari cége. A Tysonnak 2015-ben 41,3 milliárd dollár bevétele és 864 millió dollár profitja volt, szóval van miből költenie. Az üzlet részleteit nem hozták nyilvánosságra, így nem tudni, hogy a tulajdonrészért mennyit fizettett a Tyson.

Szöcskeliszt
Szöcskelisztfotó: Exo Protein

A New York Times szerint azonban a növényalapú ételekkel foglalkozó cégek jó befektetésnek tűnnek. A Plant Based Foods Association lobbiszervezet, amelynek a Beyond Meat is a tagja, jelentése szerint a csoport tagjai 4,9 milliárd dollár értékben adtak el növényi élelmiszert a húsevő amerikaiaknak, és jobb növekedési ütemet mutattak, mint az élelmiszeripar úgy általában.

Aggodalomra nincs amúgy ok, aki esetleg irtózik a zöldségektől, annak is jut majd protein a jövőben. Már egészen remek tücsökalapú müzliszeletek vannak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló