Egészség

Ami az USA-ban szemét, az Ázsiában és Afrikában százezrek életét menti meg

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.23 | 15:34

Elizabeth McLellan ápolónőként járta a világot, és felfigyelt arra, hogy a fejlődő országokban komoly hiány mutatkozik létfontosságú orvosi eszközök tekintetében. Zseniális ötlete támadt, amit aztán időt és pénzt nem kímélve meg is valósított.

Létezik egy igen furcsa egészségügyi törvény az Egyesült Államokban, aminek következtében rengeteg fontos eszköz kerül kukába. Ha ugyanis egy kötszeres, injekcióstűs, gyógyszeres stb. dobozt megbontanak, majd az azt használó páciens hazabocsátják, a már megbontott készletet kötelesek kidobni – annak ellenére, hogy ezek tökéletes, egyedi csomagolású, új, nem használt, tiszta, steril eszközök.

Elizabeth így aztán 2007-ben gyűjteni kezdte a fölöslegessé vált orvosi felszereléseket: először a pincéjét, majd az egész otthonát elfedték a holmik, amelyek csak arra várták, hogy különféle elmaradott ázsiai és afrikai országokba szállítsák őket, ahol százezrek életét menthetik meg. Látta, hogy ez így nem mehet tovább, ezért spórolt pénzéből kibérelt egy raktárhelyiséget, továbbá kamionokat, amelyek a kórházakból a holmikat a raktárakba juttatják.

Maga is alig hitte, de pillanatok alatt több önkéntes segítő is csatlakozott hozzá, akiknek feladata az, hogy – használati terület és lejárati dátum alapján – rendszerezzék, iktassák a hozzájuk érkező felszereléseket, és gondoskodjanak a szállítás megszervezéséről. Jelenleg ez a projekt az USA több államát is behálózza, és Partners for World Health néven önálló civil szervezetként működik.

A Partners for World Health ma már rengeteg támogatóval rendelkezik és állami forrásokat is igénybe vesz működéséhez, továbbá jótékonysági szervezetek is mellé álltak. Ezzel Elizabeth McLellan álma valóra vált: ami az USA-ban szemét, az Ázsiában és Afrikában életeket ment.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.