Egészség

Az esemény utáni tabletta nem kívánt terhességek százait okozza

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.10 | 08:13

Ha más gyógyszereket is szed az ember, az esemény utáni tabletta nem igazán hatásos? Márpedig épp ezért kerül sor több száz nemkívánt terhességre.

(kép: Pixabay)

Az epilepsziagyógyszerek és egyes gyakori fertőzések ellen szedett gyógyszerek – csak úgy, mint bizonyos növényi kiegészítők – hatással lehetnek az esemény utáni tabletta hatékonyságára. A szakemberek erre többszáz nem kívánt terhesség alapján figyelmeztetnek, amikor is a tabletta hatékonysága a párhuzamosan alkalmazott szerek miatt csökkent.

Az esemény utáni tabletta a levonorgestrel nevű progreszteront tartalmazza. Megakadályozza a petesejt kilökődését, illetve irritálja a méhnyálkahártyát, hogy a megtermékenyült petesejt ne tudjon megtapadni. Ha azonban olyan gyógyszert, illetve növényi alapú szert használunk, amely phenytoint tartalmaz, gyakorlatilag kiiktatjuk azt a hormont, amely a folyamat elindításáért felelős.

Dr Sarah Branch, a MHRA munkatársa hangsúlyozta, hogy főként akkor érdemes odafigyelni az esemény utáni tabletta dózisának szakszerű növelésére, ha a nő epilepszia, HIV vagy épp tuberkolózis elleni gyógyszert szed.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló