Egészség

Nyakunkon a zombivírus – Újabb pusztító világjárvány jöhet?

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.02 | 19:18

Francia tudósok egy lehetséges világjárványtól tartanak, miután felélesztettek egy „zombivírust”, amely egy oroszországi, befagyott tó alatt rekedt 50 ezer évvel ezelőtt.

A helyzet még a koronavírusnál is sokkal katasztrofálisabb lenne egy ősi ismeretlen vírus újjáéledése által okozott növényi, állati vagy emberi betegségek esetében olvasható a vírus kapcsán írt tanulmányban, amelyről a Blikk számolt be a New York Post nyomán.

Az új kutatást Jean-Marie Alempic mikrobiológus irányította, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központtól. Az előzetes tanulmány szerint a globális felmelegedés az északi féltek egynegyedét borító, tartósan fagyott talaj hatalmas területének visszafordíthatatlan felolvadását okozza. Ennek riasztó hatása, hogy akár a már egymillió éve fagyott szerves anyagok szabadulnak fel, beleértve a potenciálisan káros kórokozókat is.

Ennek a szerves anyagnak egy része újjáéledt sejtes mikrobákból (prokarióták, egysejtű eukarióták), valamint olyan vírusokból áll, amelyek a történelem előtti idők óta alvó állapotban maradtak

 – írják a kutatók.

Az Aix-Marseille Egyetem professzora, Jean-Michel Claverie, a tanulmány társszerzője figyelmeztette az egészségügyi hatóságokat, hogy a 2014-es és 2015-ös hasonló témájú tanulmányok óta nem történt jelentős beszámoló az olvadó talaj alatt „élő” vírusokkal kapcsolatban.

„Ez tévesen azt sugallja, hogy az ilyen előfordulások ritkák, és a ‘zombivírusok’ nem jelentenek közegészségügyi fenyegetést” – írta a kutatócsoport megállapításaiban.

Az ébredő organizmusok tanulmányozása érdekében a tudósok újjáélesztettek néhány úgynevezett „zombivírust” a szibériai örökfagyból. A legrégebbi ilyen vírusnak a Pandoravirus yedoma nevet adták a mitológiai Pandora után, akit kíváncsisága arra késztetett, hogy kinyissa a bajok szelencéjét. Ez a vírus 48 500 éves, ami rekordkornak számít a fagyott, majd felélesztett, más organizmusokat is megfertőzni képes vírusok esetében. Az élő kultúrák tanulmányozása után a tudósok azt találták, hogy az összes úgynevezett „zombivírus” fertőzőképes, ezért „egészségügyi veszélyt jelent”.

A folytatásért KATTINTS IDE!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló