Gasztró

Szereted a csokit? Akkor van egy nagyon rossz hírünk a számodra!

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.03 | 12:52

Fogyóban van a csoki, de annyira, hogy az M&M's gyártója szerint 2050-ig szépen el is fog apadni a forrás.

Forrás: Pixabay

A világ csokoládékészlete apadóban van, és már senki másban nem bízhatunk, csak a tudósokban, hogy ők majd kitalálnak valamit, legalábbis az M&M’s, a Twix és a Snickers gyártója szerint. Bár ki más lenne nála autentikusabb megnyilatkozó a kérdésben?!

Egy 2016-ban elvégzett vizsgálat szerint az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet fenyegeti az esőerdőket, ahol a csokigyártáshoz szükséges kakaófák élnek. A világ csokoládéjának több mint a felét két nyugat-afrikai ország, Ghána és Elefántcsontpart termeli, az egyre emelkedő hőmérsékletet pedig ők biztosan meg fogják érzeni. 2050-re olyan magas lesz a hőmérséklet az említett országokban, hogy a kakaótermesztést magasabban fekvő területekre kell majd átvinni, ami azonban nem valószínű, hogy kedvező hatást fog gyakorolni a növény túlélésére. Ezért a csokigyártó Mars cég egymilliárd dollárt ajánlott fel a Kalifornia Egyetem kutatói számára annak érdekében, hogy a csokit megmentsék.

A Mars nem először kongatja a vészharangot: már évekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy 2020-ra a kereslet meg fogja haladni a kínálatot, és a tendencia csak rosszabbodni fog. Ugyanakkor a kutatók nincsenek elkeseredve, egyfelől mert már vannak részeredményeik (például van már olyan, kakaót termő növény, ami ellenáll a hőmérséklet megváltozásának), másfelől pedig úgy vannak vele, hogy van még idő a megoldás megtalálására.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló