Gasztró

Megfőztünk egy közel 1700 éves receptet: Íme az eredmény – videó

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.06 | 20:18

Érdekes projektbe kezdtem, 12 hónap alatt, 12 korszak ételét varázslom a tányérra.

10 évet töltöttem a vendéglátásban, történészként diplomázom, gondoltam ötvözöm a kettőt. Most az avarok nyomába eredtem, és utánanéztem mit ettek, és mivel fűszereztek.


Érdekes múltidézés, melyben szóba kerül az, hogy mennyire keveset is tudunk az avar kori gasztronómiáról. Persze vannak receptek, melyeket én sem próbálnék ki, de egy könnyen elkészíthető avar kori fogásnak nekiugrottam, így megmutatom hogyan is készül egy középkori köles kása és egy fűszeres ropogós kacsacomb. Persze barangolásunkat ma is Óbudán kezdjük, egy olyan épület romjainál mely már abban a korban is állt. A sírokból azt is tudjuk, hogy fogyasztottak szárnyasokat, hogy kacsát ettek-e, azt nem tudom, de hogy ehettek az szinte biztos.

Írott források hiányában talán éppen a kora középkori ember étkezési, táplálkozási szokásairól tudunk a legkevesebbet. Mint minden mérsékelt égövi kultúrában, valamilyen téli napéjegyenlőség ünnepe a Kárpát-medencében élő népeknek is lehetett, a fény születését valószínűleg az avarok is lakomázással, vigassággal ünnepelték.

A korszakban egyre nagyobb mennyiségben termelt búzából tésztát, kenyeret készíthettek. A „köznép” nagyrészt növényi alapú, de korántsem egyoldalú táplálkozását főleg ünnepi alkalmakkor színesíthette több állati fehérje, hús, tejtermék. A kásához rendszeresen járt főtt vagy sült hús, hal is „feltétként”.

Megfőztünk egy kétezer éves római ételt – Mutatjuk az eredményt (videó)

A táplálkozás tehát viszonylag kiegyensúlyozott volt, bár az előkelők biztosan több, sőt, egyes esetekben kifejezetten sok húst, tejterméket ettek, amint ezt csontjaik magas nitrogénizotóp értékei bizonyítják.

Egy-egy temetőből tudjuk, hogy fogyasztási célra javarészt fiatal állatokat vágtak le. Főként juh, szarvasmarha, házityúk volt az elfogyasztott állat, de libacomb, sertéscsontok, tojás is előkerült. Mindezt valószínűleg tejtermékek és gyümölcsök, sőt, szőlő egészítette ki.

Hamarosan felköthetik a honfoglalás kori magyarok is, mert nagy hévvel vágok bele, hogy reprodukáljam az ételeiket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló