Gasztró

Ezt kell enned, hogy szép legyen a hajad

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.19 | 06:46

A tudósok szerint a szép haj nem a kondícionálónál kezdődik.

123rf.com

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ez bizony igaz a hajunkra is. Bármilyen genetikai adottságokat örököltünk, hajunk szépsége leginkább attól függ, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe.

1. Fehérje

A hajunk fehérjéből épül fel, így a fehérjeszegény táplálkozás hatásai rendkívül gyorsan meglátszanak a hajon, ennek intő jele a szárazság, a töredezettség vagy a hajhullás. Az ajánlott napi fehérjemennyiség 50-70 gramm, az olajos magok, hüvelyesek, húsok és halak mind nagyszerű forrásai a fehérjének.

2. B-vitamin

A B-vitamin felelős az erős hajért, segíti a vérkeringést a bőrben, és stimulálja hajunk növekedését. Egyes vélemények szerint az őszülés ellen is hatásos, de erre nem létezik tudományos bizonyíték. Sok B-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe tojással, csirkével, lazaccal, quinoával, zabpehellyel, barna rizzsel és leveles zöldségekkel.

3. Vas

Ha a vérünkben alacsony a vasszint, a tápanyagellátásunkban zavar keletkezik, ez végső soron hajhulláshoz is vezethet. Vasban gazdag étel a vörös hús (csak módjával fogyasszuk!), a csirke, a hal, a lencse, a leveles zöldségek, a tökmag és a szárított barack. Jó tudni, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását, a kalcium viszont gátolja.

4. C-vitamin

A létfontosságú vitamin nem csak a vas felszívódását segíti elő, hanem erős antioxidáns is. Sok C-vitamint találunk a citrusfélékben, a kiviben, az eperben, a kékáfonyában, a brokkoliban és az édesburgonyában.

5. E-vitamin

Az E-vitamin védi hajunkat a napsugarak, a hideg és a száraz időjárás káros hatásaitól. Az olajos magvak (például a mandula) és a leveles zöldségek egyaránt kiváló forrásai.

6. A-vitamin

Fejbőrünk mirigyei olajszerű anyagot termelnek, ez az anyag akadályozza meg azt, hogy szárazzá váljon a hajunk. Az A-vitamin ennek a természetes „hajbalzsamnak” az előállításában segít. Belsőségek, tojás és tejtermékek fogyasztása javasolt, amennyiben az A-vitamin hiányával küzdünk.

7. Cink

A száraz fejbőrt sok esetben a cink hiánya okozza, ez ugyancsak hajhulláshoz vezethet. Cinket marhahússal, tojássárgájával és teljes kiőrlésű gabonákkal juttathatunk a szervezetünkbe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló