Gasztró
De miért hűtik le az amerikaiak a tojásaikat?
Mondjuk, így már biztos nem fognak kikelni.
Ha nem is az univerzum rejtélyei közé tartozik, azért mindenképpen izgalmas, hogy míg az európai boltokban nem hűtik a tojásokat, addig aki járt az egyesült államokbeli közértekben, az tudja, hófehér tojásaikat a hűtőpultokban kell keresni.
A választ azért bizonyára már sejtitek. Az eltarthatósághoz, jobban mondva a szalmonella elleni védekezés miatt van, és a különböző termelési technikákhoz van köze. De mihez is pontosan?
Az amerikai tojásokat szállítás előtt nagyon alapos mosással és fertőtlenítővel tisztítják meg, ezáltal viszont a héj elveszti természetes védőrétegét, elvékonyul, és a tojás hamarabb romlik meg! Ezt megelőzendő kötelező szinte a megfelelő, kb 4 fokos hűtve tárolás.
Ezzel szemben Európában csomagolás előtt nem mossák agyon fertőtlenítővel a tojásokat, nehogy megsérüljön a külső burok! A gazdák korábban kezdik a védekezést, rendszerint már a tyúkokat beoltják szalmonella ellen.
Szóval összeszedtük, otthon MIT csinálj a tojással:
- nem kell hűtőbe tenni, de azért tartsuk száraz, hűvös helyen, állandó hőmérsékleten
- ha tiszta a felülete, nem szükséges megmosni
- közvetlenül felhasználás előtt mossuk csak meg, sohasem hamarabb
Azt például tudtátok, hogy beledobva egy pohár vízbe ellenőrizni lehet, romlott-e? Ha friss, a pohár fenekén fog maradni. Mondjuk ezt ezzel a 9 éves tojással nem kellett volna megcsinálni, de legalább valaki ezt is kipróbálta helyettünk!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.