Gasztró

Ezek lettek a világ legjobb koktéljai

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.20 | 20:23

Tudjuk, mit fogsz szürcsölni idén nyáron.

A „koktél” kifejezés ajtót nyit a végtelenbe vesző számú, mixelt italoknak. Szereted a viszkit? Akkor számodra egy bárban több tucat variáció is rendelhető. Vagy a rum a kedvenced? Akkor a Daiquiri, a Mojito, az El Presidente és társai jönnek inkább szóba. Az Uproxx szerint is zavarba ejtően nagy a kínálat. Hogy éppen melyik esne jól, az ízlésedtől, a hangulatodtól és a tartózkodási helyedtől is függ.

A Ranker megfutotta ezt a kört a felhasználóival: jelöljék meg, melyik a kedvenc tíz koktéljuk. Ne feledjük, ez egy népszerűségi lista, épp ezért elég hitelesnek is tűnik. Itt vannak a klasszikus nagyágyúk, de elég széles lett az eredményül megszületett italskála. Ez az első tíz itóka:

A tizedik helyet csípte meg a Caipirinha:

Brazília emblematikus itala barna cukor, friss lime, és a nyers aromájú Cachaca rum felhasználásával készül; és azonnal tengerpartot varázsol a fogyasztója köré.

Kilencedikként a Mai Tai végzett.

Ez a jéghideg klasszikus még az ’50-es években kezdte meg hódító útját. Akár a Trader Vic változatot hörpinted, akár a Don The Beachcomber-verziót, a lényeg, hogy a világos vagy a sötét rum le fog venni a lábadról, olyan szárnysegédekkel, mint a narancslikőr, a cirtuslé és a mély, mandulás marcipánszrup.

A nyolcas számot a Daiquiri kapta.

Kuba egyik erőssége a világ talán legfrissítőbb itókája. Friss lime leve, cukorszirup és fehér rum alkotja mindössze, némi jéggel megküldve. Ez Havanna válasza a riói Caipirinhára.

A Martini a hetes lett.

Amerika egyik legnagyszerűbb találmánya. A száraz gin és fehér vermut csodálatos összjátéka, amely kiállta az idők próbáját. A tökéletességet közelíti, újabb és újabb variációkban, koktélpohárban szervírozva.

Hatos: White Russian.

Desszertként tekintettek rá sokáig, amíg Töki a ’90-es évek kultfilmjében, a Nagy Lebowskiban nem juttatta a csúcsra. A pusztító koktél összetevői közt a mexikói kávélikőr, az orosz vodka és tejszín szerepel, ez nemcsak a 25 évvel ezelőtti időkre nosztalgiázóknak üt be.

Ötöst kapott a Manhattan.

Itt már a felhőket karcoljuk. A viszkit (ami lehetőleg rozsból készült) és édes, sötét vermutot tartalmazó klasszikus elrepít minket a Nagy Alma füstös, sikamlós bugyraiba.

A negyedik helyig kapaszkodott fel a Bloody Mary

Anyone for a Bloody Mary? ☔?#rainyfridaynight #bloodymary #cocktail #littlejackhornercoogee #coogeebeach #restaurant

A post shared by Little Jack Horner (@littlejackhornercoogee) on

Sterling Archer, az animált hős egyszer így imádkozott:

Bloody Mary, tele vodkával, áldott vagy te a koktélok között!

És mennyire igaza volt! Ez az ital mélyen kimeríti a kutyulás legpozitívabb értelmét: paradicsom, vodka, Worchester szósz, citrom, fűszerek és még fűszerek. Egy kis zellerrel vagy tormával bolondítva kifogástalan gyógyír a másnaposságra is. Ne spórolj a körítéssel.

Bronzérmes a Long Island Ice Tea

Ami garantáltan kiüt. És nagyon jól fog esni. A nagy amerikai lórúgás egyenlő rész vodkát, gint, fehér rumot, tequilát és triple secet foglal magában, amelyet citromlé, szirup és egy löket kóla fejel meg. Ha ebből iszogatsz több kört, akkor készülj fel egy meredek, akár karaokeba is csúszó éjszakára.

A mojito érdemelte ki az ezüstérmet.

Cheers to the weekend (and a Mojito or two) #friyayfeeling

A post shared by The Morrison (@themorrisonsydney) on

Ismét Kubában járunk, úgy látszik, ennek a legendás alkoholos italnak a népszerűsége továbbra is töretlen. A friss mentaleveleket barnacukorral bekutyuló, majd lime gerezddel és fehér rummal megkoronázó mojito igazi péntek-hangulatot áraszt. A kubai fővárosba képzeled magad tőle, ahol mindig jó zene szól.

Végül a Margarita, a no.1.

Happy Thursday! #blockedit #halfthecarbs #noguilt #margarita #happyhour #tequila #skinnymargarita #agave

A post shared by Amy Welch (@amymickwelch) on

Tequila, Cointreau narancslikőr, lime leve, jég, kóser só, és máris előáll a világ jelenleg legnépszerűbb koktélja. 2017 nyara is erről fog szólni, nagyon úgy néz ki; főleg ha valaki a tengerparton szürcsölgeti… vagy a kerti grill mellett… esetleg egy bár teraszán. A közönségdíjas ital midenhol le fog csusszanni, az biztos.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló