Gasztró

Mi köze az ókori rómaiaknak és az elefántoknak a citrusos afrikai kávéhoz?

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.26 | 08:18

A Starbucks ma Afrikát, a kávé szülőhazáját ünnepli

Világszerte éppen 60 éve ünnepeljük minden május 25-én Afrikát, ezt a meghatározó történelemmel, sokszínű kultúrával, különleges állat- és növényvilággal, nem mellékesen pedig egyedülálló kávéfajtákkal rendelkező kontinenst. A Starbucks, hogy kifejezze elismerését, elhozott pár érdekességet Afrikáról és a hozzá kapcsolódó kávétermesztésről.

Afrikát közvetve az ókori rómaiak nevezték el, ugyanis a kontinens északi területén alapított terra africaprovinciájuk után kapta a nevét, aminek eredete nem tisztázott; a legtöbben vagy a latin africa (napfényes) vagy az ógörög a-phriké (nem hideg) szóból származtatják. Abban mindkét változat megegyezik, hogy a kontinens legnagyobb részén uralkodó, egész évben meleg, napsütéses és csapadékos trópusi éghajlatra utal, ami különösen kedvez a kávétermesztésnek.

Afrika ad otthont a világ legfinomabb és legkülönlegesebb kávéfajtáinak, a tizenkét legjelentősebb kávétermelő országa1 közül a kávé szülőhazájának is nevezett Etiópia a legnagyobb exportőr.  Az afrikai országokban termesztett arabica kávét a savanykás, bogyós gyümölcsös, vibráló és erőteljes ízvilág jellemzi, ami sokak szemében igazi kincsé teszi. A Starbucks Kenyából származó kávéjának különlegességét például a karakteres citrusos aromája adja, amely az elefántok távoltartására telepített citrusfáknak köszönhető.

A kávézólánc számára a kávé magas minőségén túl elengedhetetlen szempont, hogy tiszteletet tanúsítson a kávétermesztők irányába, valamint figyelembe vegye a termesztés környezetre és helyi közösségekre gyakorolt hatását. Ennek érdekében 2004-ben kidolgozta a világ egyik első, kávéiparra vonatkozó etikus beszerzési irányelvét (C.A.F.E. – Coffee and Farmer Equity).

A keretrendszer biztosítja a gazdasági átláthatóságot, a termékminőséget, a közösségi felelősségvállalást, a gazdaságokban dolgozók jogait és a termelésben érintett területeket környezetvédelmi intézkedéseit – például a fák, a talaj és a vízi utak egészségének előmozdítását és az őshonos erdők védelmét.

A Starbucks olyan prémium juttatást biztosít, amely a kereskedelmi piaci ár felett támogatja a farmerek jövedelmezőségét, továbbá csak olyan kávétermelőktől vásárol, akik dolgozóik számára biztonságos, méltányos és emberséges munkakörülményeket biztosítanak.

Az etikus beszerzésre vonatkozó irányelv nem egy egyszeri állapotot tanúsító igazolás, hanem egy folyamatosan ellenőrzött program, ami a jó minőségű, hosszú távú kávétermelés és a gazdálkodó közösségek fejlődése szempontjából elengedhetetlen. A C.A.F.E. lehetővé teszi, hogy a kávézólánc első kézből értesüljön a kávétermelő gazdák és az ellátási lánc kihívásairól a világ több mint 30 kávétermelő országában, köztük Afrikában is. A Starbucks elkötelezett, hogy kávéit 100 százalékban etikus forrásból szerezze be, amelyet a C.A.F.E programon keresztül kíván megvalósítani.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.