Utazás

Egy kis pirított selyemhernyót? – Szingapúrban megengedték a rovarevést

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.11 | 15:33

Tizenhat ehető rovarfajt engedélyezett eladásra és fogyasztásra az országban Szingapúr állami élelmiszer-ügynöksége. Vagyis, a rovarevésnek mostantól semmi akadálya, ha bárki arra vágyik: tücsök vagy selyemhernyó is lehet az asztalon.

Mit szólnánk egy kis selyemhernyó szatéhoz? Vagy jöhet egy kis nasi lemak – malajziai étel, kókusztejben főtt illatos rizzsel és pandanlevéllel – ropogós tücskökkel körítve? Szingapúrban divatba jön a rovarevés.

Ezek mostantól nem lesznek meglepőek Szingapúrban: állami élelmiszer-ügynökségük (SFA) ugyanis 16 ehető rovarfajt engedélyezett eladásra és fogyasztásra az országban – derül ki az élelmiszer-kereskedőknek címzett, nyilvános körlevélből, tudatta az edition.cnn.com.

„A Szingapúri Élelmiszerügynökség azonnali hatállyal lehetővé teszi bizonyos rovarok és rovartermékek behozatalát, amelyek szabályozási szempontból csekély aggodalomra okot adó fajokhoz tartoznak”

– áll a közleményükben.

Az SFA által jóváhagyott rovarok közé tartoznak a sáska, szöcske, lisztférgek és számos bogárfaj.

A selyemhernyók az asztalra kerülnek Szingapúrban – Fotó: Youtube

„Ezek a rovarok és rovartermékek felhasználhatók emberi fogyasztásra vagy takarmányként élelmiszertermelő állatok számára”

– jelezték, hozzátéve, hogy a rovarokat nem lehet „vadon gyűjteni.” Okmányos bizonyíték szükséges annak bizonyításához, hogy a rovarokat az illetékes hatóság által szabályozott helyiségekben tenyésztik.

A szóvivő a CNN-nek elmondta: a listán nem szereplő rovarokat „értékelésnek kell alávetni annak biztosítása érdekében, hogy emberi fogyasztásra felhasználhatók legyenek”.

A világ nagy részéhez hasonlóan Szingapúrban is újdonság a rovarevés

A kutatók több mint 2.100 ehető rovarfajt regisztráltak – amelyek közül sok fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, s a metántermelő állatokkal ellentétben magas fehérjetartalmú fenntartható forrásként szolgál.

Selyemhernyó az asztalon

A Világgazdasági Fórum 2022-es jelentése szerint a rovarok figyelmen kívül hagyott fehérjeforrások, alkalmazásuk pedig a klímaváltozás elleni küzdelem egyik módja.

„Az állati fehérjék fogyasztása az üvegházhatású gázok és a klímaváltozás forrása. A (fogyasztó) rovarok sokféleképpen ellensúlyozhatják a klímaváltozást” – állítják a kutatók.

A szöcske tacót Mexikó egyes részein népszerű csemegeként szolgálják fel.

A hangyákat, a tücsköket, sőt még a tarantulákat is gyakran eszik más délkelet-ázsiai országokban, például Thaiföldön és Kambodzsában.

Szingapúrban gyakran árulnak élő rovarokat házi kedvencek, például énekesmadarak és hüllők eledeleként, de új és izgalmas lehetőséget jelenthetnek az emberek számára is.

A helyi szakácsok, éttermek, valamint élelmiszer- és italgyártó cégek különféle módokon kísérleteztek a rovarok biztonságos tálalására, olyan ételekben, mint például a sózott tojásrák szuperférgekkel és olyan termékekkel, mint a fehérjeszeletek.

„Mivel a rovaripar kialakulóban van és a rovarok itt új élelmiszert jelentenek, az SFA rovarokra vonatkozó szabályozási keretet dolgozott ki, amely irányelveket ír elő a rovarok élelmiszerként történő jóváhagyására vonatkozóan”

– mondta az SFA.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló